Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A fősodortól eltérő, különleges, új és friss zenék
2017-06. szám / Pavlovics Ágota

Válságban a zeneipar, a sztárok sopánkodnak, a lemezboltok becsuknak. A CD-lemezek helyét átvették a tömörített hangfájlok. Ilyen és ezekhez hasonló mondatokat hallunk nap mint nap. Persze akadnak olyanok is, akik fittyet hánynak a sötét jóslatokra, és a megváltozott igényekhez
igazodó új utakat keresnek. Ilyen a Budapest Music Center kiadója, a különleges, izgalmas jazz és kortárs zenei lemezeket kiadó BMC Records. A kiadó művészeti politikájáról, új lemezeiről Bognár Tamás label managerrel, az Opus Jazz Club programszervező vezetőjével beszélgettünk.

Miközben sokan a lemezkiadás végét vizionálják, önök felépítettek egy kiadót, amely nagyon erős kínálattal, olykor különleges, máskor tel­je­sen új, de mindig nagyon igényes kortárs zenei és jazz fel­vé­te­lek­kel je­lent­ke­zik. Mi a kiadó filozófiája?
B. T.: Elsődleges célunk volt, hogy a magyarországi zenei értékeket frissen közvetítsük, ami csak úgy lehetséges, ha a magyar közönség felé közvetítjük, amit a világban a legjobbak csinálnak. Nagy örö­münk­re sikerült, amit elterveztünk, mind a kortárs komolyzenében, mind a jazzben. Ami pedig a lemezkiadást illeti, azt gondoljuk, hogy CD-t kiadni több szempontból is fontos, például azt látjuk, hogy a koncertek után az emberek igénylik, hogy hazavigyenek valamit abból az élményből, amiben részük volt. Örömmel vásárolják meg koncert után a lemezeket. A CD másik szerepe, még mindig, hogy névjegy a zenekarok és a szerzők életében. Általános stratégiánk, hogy a zenekaroknak CD-vel is fizetünk, és százasával adunk promóciós célra lemezeket. Röviden, nem is kérdéses, hogy van-e értelme lemezt kiadni: van. Utóbbi állításomat igazolja, hogy a közelmúltban Berlinben voltam egy fesztiválon, ahol öt lemez elkészítésére kértek fel bennünket, és ha az öt nem is valósul majd meg, három egészen biztosan elkészül.

A sikerben, amit elértek, nyilván erős faktor a kiválasztás. Nem a mindenki által nagyon tisztelt, ám széles körben ismert sztárok felé fordultak.
B. T.: Nagyon tiszteljük a művészetüket magas szinten művelő, világszerte ünnepelt zenészeket, de mi inkább olyan művészeket keresünk, akik nem tartoznak bele a fősodorba, mert újak, különlegesek, mások. Mindig lesz igény olyan izgalmas produkciókra, amelyek nem a legszélesebb rétegeket érdeklik. Fontos számunkra, hogy a zenebarátok tudják, olyat hallanak nálunk, amit máshol nem. Az a megvalósulni látszó álmunk, hogy úgy jöjjön az emberek zöme hozzánk, hogy tudja, amit mi brandként nyújtunk, érték. Tudják, ha valaki fellép nálunk, vagy kiadjuk a lemezét, annak alapos oka van. Ami a lemezkiadási palettánkat illeti, röviden úgy foglalható össze, hogy az akusztikai díjas produkciótól az archívig minden van benne, de a lényeg mindig az igényes tartalom.

Kiadói gyakorlatuk markáns részét képezik azok az együttműködések, amikor magyar zeneszerzők darabjait külföldi előadók tolmácsolják. Említene egy példát?
B. T.: Például Piia Komsi koloratúrszoprán és a Calder Quartet, akik ősszel a CAFe Budapest keretében adják elő Eötvös Péter The Sirens Cycle című művét, ami magyarországi bemutató lesz. A koloratúrszopránra és vonósnégyesre írt A szirén ciklus premierje 2016 októberében a londoni Wigmore Hallban volt. Az 1998-ban alapított Los Angeles-i Calder Vonósnégyes mára a legfontosabb kamarazenei együttesek egyike, 2014-ben a Lincoln Center Avery Fisher Nagydíjával tüntették ki. Az együttes szoros kapcsolatban áll korunk vezető komponistáival, így Eötvös Péter műveinek avatott előadója is. A Calder Quartet még külföldön is leginkább az ínyencek által ismert formáció.

A magyar hangszeres művészek között is akad bőven kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező művész, itt van mindjárt Csalog Gábor zongoraművész, Lukács Miklós cimbalomművész, Dresch Mihály szaxofon- és fuhunművész.
B. T.: Csalog Gábor lemezeit immár 10 éve adjuk ki, közismert tény, hogy a zongoraművész Kurtág György műveinek avatott tolmácsolója, de az ő nevéhez fűződik az eljátszhatatlannak tartott Szőllősy András-opus, a Paesaggio con morti (Tájkép halottakkal) című zongoradarab kiváló interpretálása is. Lukács Miklós lenyűgöző, teljesen egyéni muzsikus, aki új utakon jár hangszere megszólaltatásában, és műfajilag is kiterjesztette annak lehetőségeit. Larry Grenadier (nagybőgő) és Eric Harland (dob) közreműködésével készített lemezének címe remekül összefoglalja mindezt: Cimbalom Unlimited. Lukács Miklós a Dresch Mihály jegyezte zenekar tagja is, közösen készített Zea című lemezük vendégmuzsikusa, a Dreschsel tökéletesen egy húron pendülő amerikai szaxofonos, Chris Potter. Ez az album varázslatos keveréke a magyar és amerikai zenéknek.
hirdetés

Múlt héten volt a Dés András Trió, ma pedig az Estafest! Bayachrimae című lemezének bemutatója, róluk mit kell tudni?
B. T.: Szokatlan hangszer-összeállítást (két gitár és ütőhangszerek) választott a Dés András Trió, és a lemez hangzásvilága is izgalmas, ezt a fiatal formációt a kiadó egyik legígéretesebbjének tartjuk. Dés társai Fenyvesi Márton és ifj. Tóth István. Az Estafest!-et a holland zenei élet improvizatív művészei alkotják, lemezükön a jazz, a klasszikus zene és a folk keveredik egyedi módon.

Milyen ínyencségek megjelentetését tervezik a közeljövőben?
B. T.: Hamarosan kijövünk Gyémánt Bálint szerzői lemezével, amelyen a világhírű izraeli zongorista, Shai Maestro működik közre. Ezt Szakcsi Lakatos Béla Density of Standards című lemezének bemutatója követi, a francia szaxofonos fenegyerekkel, Christophe Monniot-val.

A Budapest Music Center épülete, belső tereinek letisztultsága, mindent a kifogástalan zenehallgatásnak alárendelő hangulata lenyűgöző, ahogy a lemezek borítói is egy pontosan megtervezett brand felismerhető elemei.
B. T. : Fontos számunkra a lemezeink egységes arculata. Nagy gondot fordítunk a borítókra, amelyeket eleinte Bachman Gábor készített, majd Huszár László vette át tőle a munkát. A design mellett a tartalom is nagyon fontos, a korábbi évek minimalista trendje után a bookletben újra előszeretettel használunk minőségi fotókat és tartalmas lemezismertető szövegeket.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor