A hit megtartó ereje
2018. február 15. /

Bocskai István jogara, Bethlen Gábor díszszablyája, II. Rákóczi György aranylemezekkel díszített sodronyinge és még sok más ritkán látott relikvia várja az érdeklődőket a Déri Múzeum kiállításán, mely a reformáció 500. és a Magyar Református Egyház létrejöttének 450. évfordulóját

ünneplő debreceni programsorozat záró rendezvénye. A tárlatra a mú­zeum saját műkincsei mellé több hazai gyűjteményből és Ro­má­niá­ból is érkeztek értékes kölcsönadományok.
Debrecen sorsa a mohácsi csatavesztést követően szorosan kap­cso­ló­dott az erdélyi államhoz. A mohácsi vészt követően a város a három részre szakadt ország hármas határának központjába került, ám – elöljárói bölcsességének köszönhetően – a nagyhatalmak árnyékában is sikerült megőriznie függetlenségét. A református szellemiségű Deb­re­cen tekintélyes támogatókra talált a mélyen hívő Bocskai István, Rákó­czi György, Bethlen Gábor és Apafi Mihály fejedelmek sze­mé­lyé­ben, akik a gazdasági intézkedéseiken túl az uralmuk alatt lévő népek szellemi és hitbéli életének gondozására is nagy hangsúlyt fektettek. A Déri Múzeum kiállítása e patrónus református fejedelmeknek állít emléket, mégpedig kivételesen értékes ereklyék, dokumentumok, oklevelek, valamint egyházi és világi nyomtatványok segítségével.

Debrecen, Déri Múzeum
03. 31-ig