Újabb darab a kirakósban
  Hangok és ütemek 2. – tizenkét életút zenével

2018. február 16. / M. T.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja 2016-ban adta közre a Hangok és ütemek című első kötetét, amely tíz, az oral history mód­sze­ré­vel készített interjút tartalmazott, olyan zenei szakemberekkel, akik tevékeny részesei voltak a
Kádár-kor könnyűzenei életének. A cél az volt, hogy egy újabb darabot rakjanak hozzá a popzenetörténet hatalmas és igencsak hiányos ki­ra­kós játékához.
A Hangok és ütemek 2. ennél is többet ígér: tizenkét interjút négy, tematikus szekcióra bontva, amelyek külön szegletét fedik le a rendszerváltás előtti könnyűzenének. Az első, az Indiánok – ősbeat a hatvanas években három, a beat korai időszakában meghatározó zenésszel készített beszélgetést tartalmaz. Sankó László és Neményi Béla az Atlantis zenekar tagjai voltak, mely együttes a műfaj egyik fecskéje volt. Kovacsics András ugyancsak úttörőnek számított az Omega első öt évének zenekarvezetőjeként.
A második fejezet a Tangóharmonika a havon – tánczene és diszkó cí­met viseli, és az említett műfajok három kiváló képviselőjének élet­tör­té­ne­tét ismerheti meg belőlük az olvasó: Bakacsi Béla, Korda György és Csepregi Éva vall életéről és munkásságáról olyan ismert könnyűzenei szakíróknak, mint például Jávorszky Béla Szilárd.
Az ezüst gyertyatartó és tolatóvágány – pályaívek a Kádár-kor ifjúsági sajtójában szekció média­szakem­berek életművét veszi számba. Czippán György a népszerű Ifjúsági Magazin főszerkesztő-helyetteseként dolgozott, később pedig a Magyar Televízió Könnyűzenei Osztályánál vállalt munkát. Urbán Tamás, a magyar poptörténet talán legfontosabb fotódokumentátora, Göczey Zsuzsa pedig a legprogresszívabb zenei szerkesztő volt az érában, a nevéhez fűződtek a Lemezbörze helyett és a Rockújság című műsorok is.
A Sportfröccs a „Napköziben” – koncertszervezés vasfüggönyön innen és túl fejezetben Mann Tibor, többek között a Csepeli Ifjúsági Park egykori igazgatója, Knisch Gábor, a Zeneműkiadó könnyűzenei export részlegének egyetlen munkatársa és Hegedűs László, a hazai koncertszervezés doyenje enged betekintést életébe és egykori munkájába.
Tizenkét történet, tizenkét különböző életút, de ami közös bennük, az a zene szeretete.