SZÍN-TÁR – 3 ország, 5 egyetem színész hallgatóinak produkciói Kecskeméten
2018. március 16. /

9. alkalommal rendezi meg a kecskeméti Katona József Színház a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, vagyis a SZÍN-TÁR-t. Március 20-24. között a hírös városban mutatják be vizs­gae­lőa­dá­sai­kat a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színművészetisek.
A rendezvényről Réczei Tamást, a kecskeméti teátrum művészeti vezetőjét kérdeztük.

Idén a kaposvári negyedévesek osztályterem-színházi előadásával, a Bánk-misszióval indul a fesztivál.
R. T.: A Kaposvári Egyetem az elmúlt években sorra hozta a fesztiválra a különleges produkciókat. Abban reménykedem, hogy a Bánk-misszó is ilyen lesz, hiszen nemcsak játsszák a hallgatók, de saját maguk hozzák létre a zenei hatást, a kísérőzenét, és mindehhez osztálytermi körülményeket igényelnek. Csupa szokatlan elem, amely már elő­ze­te­sen érdekessé teszi a produkciót.

Először mutatkozik be a Cseke-osztály, a vizsgájukat te rendezed. Mit láthat a közönség?
R. T.: Talán nem sokan ismerik Jehuda Koren – Eilat Negev: Lélekben óriások voltunk című kötetét, amelyben az Ovics család különleges és kivételes deportálásának története elevenedik meg. Hét törpenövésű ember, akik dr. Mengele látókörébe és szeretetébe kerültek Auschwitzban. Új szemszögű történet a haláltáborból, szinte mese.

Milyen szerepet kapnak a SZÍN-TÁR-on a Károly Gáspár Református Egyetem hallgatói?
R. T.: Idén a hallgatók vezetik az előadások utáni szakmai beszélgetéseket. Reménykeltő, hogy egy elméleti és a sok gyakorlati tanszék ilyen módon találkozhat. Az együttműködés létrehozásában nagy szerepe volt Kékesi Kun Árpádnak.

Bár az elmúlt években több próbálkozás is volt hasonló karakterű fesztiválok létrehozására, a SZÍN-TÁR megőrizte rangját. Mi az, ami itt működik, máshol nem?
R. T.: Nem tudom, de azt látom, hogy Miskolcon már nincs meg a SZÍN-TÁR mintájára létrehozott fesztivál. Tavaly a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem indított el hasonló rendezvényt, ám velünk nem egyeztettek. Nem vagyunk féltékenyek a termékükre, sőt, szívesen összefognánk a Zeneakadémián működtetett hasonló rendszerű fesztivállal.

Shakespeare, Ibsen, Beckett a SZÍN-TÁR-on
Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem – Rómeó és Júlia, Ahogy tetszik (2. évf.)
Művészeti Akadémia, Újvidék – Godot-ra várva
Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – Augusztus
Színház- és Filmművészeti Egyetem – A vadkacsa (4. évf.)
Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti Kar – Bánk-misszió (4. évf.), valamint Mengele törpéi (2. évf.)
A találkozót a NKA, az MMA és a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál támogatja.