„Úgy látom, Gérard, Truffaut-nál még csendesebb voltál”
2018. május 09. / GK

Gérard Depardieu és Catherine Deneuve François Truffaut 1980-as filmjében, Az utolsó metróban játszottak először együtt, a Senki sem tökéletes című komédia immár a tízedik közös munkájuk. A
francia film két legnagyobb sztárjáról a rendezőt, Florence Quentint kérdeztük Párizsban.

Kivel volt könnyebb kijönni a forgatás során, Deneuve-vel vagy Depar­dieu-vel?
F. Q.: Depardieu-vel volt könnyebb, mert őt régóta ismerem. Már ko­ráb­ban is dolgoztunk együtt, közeli barátomnak mondhatom. Deneuve-öt nem ismertem, féltem is, hogy milyen lesz vele a munka, ő jóval csen­de­sebb típus Depardieu-nél, de szerencsére remekül kijöttek. Még jó, hiszen régóta ismerik egymást, és hát igazi profik. Gérard ösztönös színész, általában már az első felvétel során jó, persze a második-harmadik sem okoz gondot neki, de már elsőre kész az alakítás. Deneuve olyan, mint egy jó tanuló iskoláslány, aprólékos, felkészülős, felvételről felvételre építgeti a karakterét, míg össze nem áll. Gérard a felvételek előtt olyan, mint egy nagy kamasz, össze-vissza hadovál mindenről, olyan dolgokról, amiknek semmi közük a filmhez, de ami­kor azt mondod, hogy csapó, egy szempillantás alatt átlényegül.

Hogyan kezdődött a barátsága Depardieu-vel?
F. Q.: Együtt forgattuk az Olé! című filmet. Korábban forgatókönyvíróként dolgoztam, komédiákat írtam, Az élet egy hosszú, nyugodt folyó nagy siker volt. Szóval, az Olé! forgatása során barátkoztunk össze. Gérard családi barát lett. A férjem tervezte a párizsi házát.

Depardieu lelkes bortermelő is. Kóstolta a borát?
F. Q.: Hogyne, de azt hozzátenném, hogy a forgatás során Gérard nem ivott egy kortyot sem. Anjou-ban és Bordeaux-ban is van borászata, de most, hogy ennyi időt tölt Oroszországban, alighanem inkább vodkát iszik.

Deneuve és Depardieu számos filmben szerepelt együtt. Felemlegették a régi szép időket?
F. Q.: Egyikőjükről sem állítható, hogy a múltban élne, nem lehet nosztalgiával vádolni őket. A nagyon is mai dolgokkal vannak elfoglalva, a politikától kezdve sok mindennel. Jó, azért Truffaut egyszer szóba került. „Úgy látom, Gérard, Truffaut-nál még csendesebb voltál” – jegyezte meg Deneuve. Persze Gérard sem késlekedett a válasszal: „Igen, Catherine, de több mint harminc évvel voltam fiatalabb.” Régi, jó barátok. Catherine-t mindenki úgy fogadta a forgatáson, mint egy királynőt, de Gérard cseppet sem volt tá­vol­ság­tar­tó, mint barát a barátot üdvözölte.

Említette a politikát. Arról is lehetett velük beszélni?
F. Q.: Hogyne. Dacára annak, hogy amikor forgattunk, épp ellentétes oldalon álltak. Catherine Hollande-ra szavazott, míg Gérard ki nem állhatta Hollande-ot. Egyáltalán nem értettek egyet politikailag, ezt nem is titkolták, de a politikai nézeteltéréseik ellenére is tudtak beszélgetni egymással. Macron akkor még nem volt téma, a forgatás idején még Hollande volt hivatalban.

Egy francia vígjátékkészítőnek kell, hogy legyen kedvence a klasszikus hazai komédiák között...
F. Q.: Nagyon szeretem Jean-Paul Rappeneau filmjét, az Élet a kastélyban-t. Deneuve csodálatos volt benne.