Fogyasszák élvezettel a fesztiválok aszúját!
2018. május 22. / Pavlovics Ágota

Babuka-tó, Pasika-rét, Flórika-forrás, „Vége a kínnak” pihenő. Hogy hol kaptak becéző formát a föl­draj­zi nevek és hol található a szellemes nevű pihenőpad? Hát Zemplénben, Újhuta kö­ze­lé­ben, ahol valójában felsorolhatatlanul sok szépség található. Az élvezet jelentősen fokozódik,
amikor betölti a zene a különleges épített és természeti kincsekben gazdag környéket. Márpedig immár 27. éve népesítik be a páratlanul szép parasztházairól és borairól is híres falvakat, városokat a művészek és az odalátogató vendégek. Az augusztus 10-19. között megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál idei programjáról Turjányi Miklóst, a fesztivál igazgatóját kérdeztük.

A fesztivál nyitókoncertje minden évben különleges. Idén mivel nyit­nak?
T. M.: Augusz­tus 10-én, Szakcsi Lakatos Béla 75. születésnapja előtt tisztelegve, a nyitóhangverseny szólistái az ünnepelt és a fia lesznek, akik Johann Sebastian Bach Kettősversenyét játsszák. A szünet után a 100 éve született Leonard Bernstein West Side Story című szvitjét szólaltatja meg az idén áprilisban 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar, a karmester Hollerung Gábor lesz. Szakcsi Lakatos Béla a fesztivál egy másik napján is a zongorához ül, és a legendás Rákfogó együttes tagjaival muzsikál a jazzkedvelők nagy örömére.

Az idei év nagyon gazdag születésnapokban, a következő nap fellépője a 20 éves Budapest Jazz Orchestra.
T. M.: A Budapest Jazz Orchestra jubileumi koncertsorozatát a Zempléni Fesztiválon kezdi meg. Augusztus 11-én a Tokaj Fesztiválkatlanban az est szólistái Polyák Lilla és Szörényi Levente lesznek. 2016 végén a Queen együttes dalaiból álló programot állítottak össze, tavaly többállomásos turné keretében Szörényi Leventével közösen mutatták be az Illés és a Fonográf együttes slágereiből álló műsorukat. E két programból több dal a koncerten is fel fog csendülni. Az idei Fesztiválon a Budapest Jazz Orchestra három estén lesz főszereplő, olyan szólistákkal, mint az Amerikában élő híres osztrák trombonos, Ed Neumeister.

Maradjunk még egy kicsit a Tokaj Fesztiválkatlannál, ahol a Müpa és a Budafoki Dohnányi Zenekar márciusban bemutatott közös produkciója lesz látható.
T. M.: Augusztus 17-én Kálmán Imre talán legnépszerűbb operettjét, a Marica grófnőt láthatja a közönség. Az 1924-ben bemutatott operettben a zeneszerző a különböző zenei stílusok széles palettáját vonultatja föl: hallhatunk amerikai foxtrottot, shimmyt, bécsi keringőt, magyar csárdást és hamisítatlan cigányzenét is. A címszerepet Rálik Szilvia operaénekes énekli, de a többi szereplő is ismert és elismert: Boncsér Gergely, Balga Gabriella, Rácz Rita, Haja Zsolt, Hábetler András, Wiedemann Bernadett. Közreműködik a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli. Az előadást Böhm György rendezi.

Lesznek-e újdonságok a korábbi évekhez képest?
T. M.: Táncprogramunk a korábbiaknál érdekesebbnek ígérkezik. A Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja támogatja a hivatásos táncművészet pályakezdő alkotóit, koreográfusait, előadóművészeit. A program által kiírt pályázat legjobbjainak előadásai közül többet a Fesztiválon fogunk bemutatni. Egyelőre egy kiváló Antigonét láttunk, de hamarosan folytatódik a válogatás. További újdonság, hogy visszakerül a programunkba a Hollóházi Porcelángyár kiállítóterme és a füzérradványi Károlyi-kastély. A Huták eddig nem szerepeltek a helyszíneink között, most először azonban eljut a Fesztivál Újhutára. Főtámogatónk, a Fémalk Zrt. tulajdonosa, dr. Sándor József jóvoltából megújult az újhutai Bretzeinheim-Waldbott va­dász­kas­tély, melyet Bretzeinheim Ferdinánd az 1840-es években építtetett, majd az 1860-as években a Waldbott család bővített, és historikus stílusban átépíttetett. Az 1945-ben állami tulajdonba került kastély teljesen leromlott állapotú épülete ismét régi pompájában látható. A kastélylátogatáshoz vonósnégyes koncert társul.

A teljesség igénye nélkül említsünk meg még néhány fellépőt.
T. M.: A barokk zene kedvelői a Vashegyi György vezette Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus műsorának örülhetnek, és Pergolesi Úrhatnám szolgáló című vígoperáját is előadjuk a Fesztiválon. Játszik hűséges közönségének a Fesztivált alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar, szólistájuk a Zempléni muzsikusdinasztia legfiatalabb tagja, Zempléni Szabolcs kürtművész lesz. Az idei Jazz Showcase kínálatából két együttest hívunk meg: a ’40-50-es évek hangulatát megidéző Vintage Dollst és a Kalmár Panni Triót, akik a fado különleges dallamait hozzák el Hegyaljára. Röviden: a Fesztivál ideje alatt közel 60 program, remek borok, nyugalom, pihenés, és vendégszeretet várja a Zemplénbe látogatókat. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein hagyományainkhoz híven színes és minőségi kulturális kínálat, kirándulások, kiállítások várják a közönséget.

A zárókoncert is különlegesnek ígérkezik.
T. M.: Augusztus 19-én, Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója előestéjén a Fesztivál történetében először a Magyar Állami Operaház zenekara lép színpadra. A hangverseny érdekessége, hogy az együttes azokból a darabokból állította össze műsorát, amelyeket hosszú fennállása során számára írtak. A záróhangversenyen Erkel Ünnepi nyitánya, Dohnányi Szimfonikus percei, egy-egy Bartók- és Weiner-mű, végül Kodály Galántai táncok című szerzeménye csendül fel a pataki Rákóczi-vár falai között. Az est karmestere Medveczky Ádám lesz.