A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar őszi bérlete
2018. május 22. /

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar három koncertből álló őszi bérlete újabb kiváló műsorokat tartogat a régizenét kedvelő közönség számára. Bach és Mozart művei mellett Vashegyi György jóvoltából ismét megismerkedhetünk a francia barokk egy Magyarországon még ismeretlen
gyöngyszemével, Charles-Hubert Gervais 1716-ban íródott Hyper­mnestre című operájával, amely a görög mitológiából Hüpermnésztra történetét dolgozza fel, és amelynek mostani előadása újkori vi­lág­be­mutató is lesz.
A ma már teljesen elfeledett alkotás a párizsi Opera egyik legnagyobb sikere volt a XVIII. században: 50 év alatt ötször került vissza a mű­sor­ra, ezáltal pedig az egyik legjátszottabb operának számított Lully és Rameau darabjai mellett. A mű feltámasztása 250 évnyi feledés után összetett kutatói, kiadói munkát és átdolgozást tett szükségessé, mivel a kotta csak hiányos állapotban maradt fent. Vashegyi György ra­gyo­gó apparátust fog vezényelni zenekara és kórusa élén, hogy a Hypermnestre újkori bemutatójára a legeslegjobb feltételek mellett kerüljék sor. Címszerepben a régizene egyik világsztárjával, Katherine Watson szoprán énekessel találkozhat a magyar közönség a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
A második koncerten – immár a Zeneakadémián – Johann Sebastian Bach egyházi kantátáiból hallhatnak egy összeállítást, a harmadik előadás pedig újra a Müpában kerül megrendezésre, ahol Wolfgang Ama­deus Mozart C-dúr „Jupiter” szimfóniája és c-moll miséje csendül fel.
A sorozatra 2018. május 20-ig 15% kedvezménnyel bérletek válthatók a Müpa jegypénztáraiban, május 21-től pedig már jegyek is vásárolhatók az ismert jegyirodákban és a www.mupa.hu, illetve a www.jegy.hu oldalakon.
A Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar a magyar régizenei élet meghatározó szereplői, és számtalan nemzetközi elismerés tulajdonosai – hazai szerepléseiket nem érdemes kihagyni!
További információ: www.orfeo.hu