„Ez az az út, amin tovább kell haladnunk”
2018. június 23. / Jónás Ágnes

Pécs a tudomány, a művészet és a szakralitás kincseskamrája, hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja, s olyan mediterrán hangulatot áraszt, hogy a látogató könnyen úgy érezheti, mintha egy másik világvárosba csöppent volna. A pécsi kulturális intézményi struktúrát – Kodály
Központ, Zsolnay Negyed – és a pécsi világörökség helyszíneit, valamint a Művészetek és Irodalom Házát a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. kezeli. A cég ügyvezetőjével, Vincze Balázzsal sikerekről, ter­vek­ről és a Zsolnay Fényfesztiválról is beszélgettünk.

Harmadik éve töltöd be a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügy­ve­zetői posztját. Mely eredményekre vagy a legbüszkébb?
V. B.: A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) hazánk egyik legszínesebb kulturális intézményrendszere. Nem kevesebb, mint hét intézményrész – a Kodály Központ, a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kö­zép­ko­ri Egyetem, a Cella Septichora Látogatóközpont és az Óke­resz­tény Mauzóleum, a Művészetek és Irodalom Háza, a Boldogság Háza, a Pécsi Galéria – tartozik hozzánk. A Zsolnay Kulturális Negyed esetében célom volt egy családbarát tér létrehozása, ennek érdekében bővítettük a játszóteret, fejlesztettük az árnyékolástechnikát, régi te­le­fon­fül­kéket alakítottunk át tetszetős külsejű minikönyvtárakká, nép­sze­rű­sít­ve ezzel a papíralapú olvasást, lefoglalva ezzel a játszótéren ücsörgő szülőket. A Zsolnay Negyedben látható az ország egyik legjelentősebb, páratlan értéket képviselő Zsolnay-kollekcióját bemutató A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény című tárlat, ahol Dr. Gyugyi László műgyűjtő több mint hétszáz kerámiatárgyból álló gyűj­te­mé­nyét tekintheti meg a nagyérdemű. A művészetek szerelmesei bizonyára szívesen látogatnak majd el a Pécsi Galériába is, ahol májusig Michel Bouvet világhírű grafikusművész kiállítása volt látható Nem csak Párizs! címmel. Ékszerdobozunkban, a Kodály Központban az elmúlt években olyan hírességek léptek fel, mint a Grammy-díjas King’s Singers, az Ifjúsági Világkórus, Kína egyik legizgalmasabb szimfonikus zenekara, illetve a hazai zenei színtér kiválóságai. A modern kor elvárásainak is igyekszünk megfelelni, jól példázza ezt, hogy a Zsolnay Negyed kiállításain, a múzeumaiban, a Zsolnay Mauzóleumban és a Cella Septichorában úgynevezett VisitorGuide nevű, ingyenes, három nyelven működő okostelefonos alkalmazás érhető el, mely QR-kódok alapján nyújt plusz szöveges és hanganyagalapú információkat a kiállítási tárgyakról. A Cella Septichora Látogatóközpontban az applikációnak köszönhetően multimédiás anyagok és kvízkérdések segítségével ismerhetik meg a látogatók az ókeresztény sírkamrák izgalmas világát.

A ZSÖK nemcsak stabil városi céggé vált az elmúlt években, de működési lehetőségei is bővültek, amikor cégek olvadtak be hozzá.
V. B.: 2015 óta négy nagy cégnek – a Pécsi Balettnek, a Bóbita Bábszínháznak, a Pannon Filharmonikusoknak és a Pécsi Országos Színházi Találkozónak lettünk a tulajdonosai. Kihívásokkal és adrenalinnal teli három év áll mögöttem, de a nagyfokú teherbírásom, nyitottságom és rugalmasságom nagymértékben hozzájárult és hozzájárul ahhoz, hogy feladataimat maximálisan ellássam.

Ha már az előbb a város büszkeségeiről beszéltél, akkor úgy gondolom, nem mehetünk el a Zsolnay Fény­fesz­ti­vál mellett sem, mely idén június 28. és július 1. között zajlik, s aminek köszönhetően fényfestők és mappingművészek lepik el a belvárost.
V. B.: Pécsnek számos izgalmas fesztiválja van, ilyen például a Sétatér Fesztivál is, de nagyon büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett új menedzsment 2016-ban rátalált a „fény útjára” is, és létrehozta a Zsolnay Fényfesztivált, mely turisztikai szempontból hosszú távon is képes sikert hozni a városnak. Hazánkban a fény korábban csak kiegészítő és hangulateleme volt a különböző fesztiváloknak, de hogy ez legyen egy rendezvénysorozat alappillére, arra 2016 előtt, a Fényfesztivált megelőzően még nem volt példa. A többnapos rendezvény beváltotta, sőt, bőven túlszárnyalta a hozzá fűzött reményeket, s elnyerte többek között az egyik legkomolyabb európai minősítő szervezet, az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) által kihirdetett Minősített Európai Fesztivál címet. A fesztivál koncepciója és programszerkezete idén sem változik, a legnagyobb attrakció, a huszonöt állomásból álló Fény útja immár négy estén át lesz látogatható, s azokat az emblematikus történelmi helyszíneket is bemutatja, amelyekre a fesztivál után szintén érdemes ellátogatni. Az alkotások megnövelt területen, a belváros adottságait még jobban kihasználva valósulnak meg. A Székesegyház monumentális homlokzata lesz újra a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny helyszíne, minden bizonnyal ez lesz a fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja. Cirkuszi és utcaművészeti produkciók is teret kapnak, újra felépül fénylő digitális köztéri szobrunk, a Pixelbogár, továbbá lesz fényfodrászat és fénybütykölde is.

A 2016-os év látogatószám tekintetében (a Zsolnay Negyedet és a Kodály Központot illetően) rendkívül sikeres volt: több százezer vendéget fogadtatok.
Mit mutattak a 2017-es statisztikák?
V. B.: 2017-ben 583 569 főt fogadtunk, ami nagyon komoly eredmény. 2016-ban összesen 2640 esemény zajlott le a ZSÖK szervezésében, a Kodály Központban 2016-ban 89 017 látogatót láttunk vendégül, 2017-ben pedig közel száz programmal csináltunk kevesebbet, mégis 110 302 fő jött el hozzánk, nőtt a nézőszám és a bevétel. Ügyvezetőként és művészemberként örömömre szolgál, hogy a ZSÖK az elmúlt években tíz díjat is elnyert (például a Zsolnay Kulturális Negyed megkapta a MagyarBrands 2017 díjat, a Művészetek és Irodalom Háza nívódíjas lett). Mindez jól mutatja, hogy kevesebb, de minőségi pro­duk­ciók­kal kell operálni, s ez az az út, amin tovább kell haladnunk a jövőben.