Atomjó zene Pakson
2018. június 23. / Jónás Ágnes

Egy évvel a jubileum után újra készülhetnek a blues-, a rock- és a jazz-zene fanatikusai, hogy ellátogassanak Paksra, a Nemzetközi Gastroblues Fesztiválra. A többnapos rendezvény klub­kon­cer­te­ket, zenei kurzust egyaránt kínál, nem hiányoznak a műfajok magyar és külföldi képviselői,
a finom halászlé és a paksi bor sem. Gárdai Ádám szervezővel a július 2. és 8. között megrendezendő fesztivál jótékonysági céljairól és a programokról beszélgettünk.

Tavaly volt huszonöt éves a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, és harmincéves az eseménynek otthont adó klub, ahol a kezdetekkor a blues-, a jazz- és a rockzenét próbálták népszerűsíteni Pakson.
G. Á.: Megterhelő, de remek év volt a 2017-es, számos értékes kap­cso­lat­ra is szert tettünk. A jubileum alkalmából CD-ket, DVD-ket és könyvet tartalmazó díszdobozos kiadvánnyal is készültünk, valamint útjára indítottunk egy több állomásos vándorkiállítást is Egy fesztivál története címmel, mely a fesztivál negyedszázadát fotókkal, adatokkal és dokumentumokkal idézte fel, kiegészítve a Paksot és test­vér­vá­ro­sait bemutató részekkel. Elsősorban azokra a helyekre látogattunk el, ahonnan a legtöbben érkeznek a rendezvényünkre, illetve ahol szoros kapcsolatunk alakult ki a hosszú évek alatt, ilyen például Dunaújváros, Szeged, Zenta, Hódmezővásárhely, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely, Galánta, a kárpátaljai Visk és Esztergom. Minden egyes kiállítást zenei produkció és gasztronómiai élmény kísért.

Ha már Visket említette, szerintem bátran mondhatjuk, hogy a fesztivál célja nem pusztán a szórakoztatás, hanem a jótékonykodás is, ugyanis a koncerteken befolyt összegből viski intézményeket támogatnak, tavaly például a magyar nyelvű óvoda fenntartásáért gyűjtöttek.
G. Á.: Idén is tervezünk gyűjtést: az idei fesztivál különlegessége, hogy pontosan húsz évvel ezelőtt kötötte Paks városa Galántával a fesztivál keretén belül a testvérvárosi szerződést – nyáron kerül sor a szerződés megújítására egy templomi koncert keretében szombat délelőtt, ahol a Ghymes együttesből a felvidéki származású, Kossuth-díjas Szarka Tamás ad félórás koncertet. A koncertből befolyt összeget a viski református templom orgonájának felújításáért gyűjtjük, de jótékonyságra fordítjuk a vasárnapi főzőverseny alatt összegyűlt bevételt is. A közönségdíj nyertesei azok lesznek, akik a legtöbb kóstolójegyet kapták. A kóstolójegyek megvásárolhatók a helyszínen, és az ebből befolyt összeget a kárpátaljai Visk test­vér­vá­ro­sunk magyar nyelvű óvodájának támogatására ajándékozzuk.

Milyen különlegességekkel várják a műfajok kedvelőit idén, kik a külföldről, illetve a hazai színtérről érkező fellépők?
G. Á.: A fesztivált klubkoncertekkel indítjuk, ahol többnyire fiatal helybeli előadók, zenekarok is bemutatkozhatnak. Az egykori Colosseum együttesből érkezik hozzánk Jon Hiseman, Clem Clempson és Mark Clarke – ők trióban lépnek a paksi színpadra. Az USA-ban élő Katona Tamás, egykoron az ország legfiatalabb blues-gitárosa, Tommy Katonaként magyar formációval jön, az ír Rory Gallagher zenésztársai a Band of Friends formációban lépnek fel, s a fiatalon elhunyt Gallagher ismert szerzeményeit is előadják, és a húrok közé csap a szintén ír Grainne Duffy, valamint a brit elektronikus blues új nemzedékének egyik legfigyelemreméltóbb tagja, Aynsley Lister. A magyarok közül az egyik legnépszerűbb magyar rockegyüttest, a Karthagót köszönthetjük. Visszatérő vendégünk a Deák Bill Blues Band, a Tűzkerék xT, Török Ádám és a Mini formációja a tizenkét éves gitárossal, Fehér Ádámmal. A kísérőrendezvények sorát ezúttal is gazdagítja a pénteki zenei kurzus, ahol többek között Benkő Zsolt és Tommy Katona egyengeti a gitár szerelmeseinek útját, hétvégén pedig a Gastroblues Klub várja az örömzenélés és az improvizáció szerelmeseit hangulatos jam sessionökkel, különleges formációkkal. A vasárnapi főzőverseny közben a visszatérő zenészek mellett a sokoldalú Takáts Eszter és Zenekara, valamint a New Orleans swing és blues műfajában muzsikáló Suba Attila & The SoulFool Band színesíti a napot. Érdemes ezen a napon a sportprogramokra is benevezni, teljesítménytúra és fesztiválfoci is bővíti az eseményt. A teljes hétvégét végigkíséri az Országos Borbarát Találkozó, ahol nemzetközileg is elismert borászatok mutatják be újonnan forgalomba kerülő és már elismert boraikat.

Milyen anyagi forrásból tud működni egy ilyen nagyszabású rendezvény?
G. Á.: A kezdetektől mellénk állt Paks város önkormányzata és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Paks2 építéséért felelő Rosszatom leányvállalata is színvonalasnak tartja a rendezvényünket – ők is támogatnak minket.

Legutóbbi beszélgetésünkkor azt mondta, hogy emberléptékű, közvetlen esemény az önöké, melyet minőségi élőzene jellemez, s a fellépők sem megközelíthetetlenek. Gondolom, ezen a profilon a jubileum utáni években sem kívánnak változtatni.
G. Á.: Nem. Valóban családi, baráti atmoszféra lengi be a fesztivált, itt mindenki ismer mindenkit. Paksot jó ideje a blues fővárosaként emlegetik, hiszen rendezvényünk ide vonzza mindazokat, akik a műfajért rajonganak, kialakult egy évek óta összetartó törzsközönség.

Bővebb információ a Gastroblues Fesztivál honlapján olvasható: www.gastroblues.hu