Szellemi táplálék a Monostori Erőd falai közt
2018. augusztus 11. / Jónás Ágnes

A szabadtéri szezon kezdetét a Komáromi Napok jelentette, ám most a Monostori Erőd felé fordul a figyelem, hiszen az ErődFeszt keretében nyár végéig szinte minden hétvégére jut valamilyen zenés produkció vagy színházi előadás, a műfaji sokszínűség pedig páratlan. A szervezők célja,
hogy Komárom szervesen beépüljön a kulturális köztudatba, s hogy kultúra és a történelem egybeforrjon. A részletekről Vizeli Csaba, a Monostori Erőd ügyvezetője beszélt lapunknak.

A Duna jobb partján fekvő Komárom a térség egyik kiemelt kulturális, idegenforgalmi és kereskedelmi központja, a város egyik népszerű látnivalója a Monostori Erőd. Milyen jelentőségű ez a műemlék és mi ma a funkciója?
V. Cs.: A komáromi erőd­rend­szer Közép-Európa legnagyobb erőd­rend­sze­re, fekvése egyedülálló, legnagyobb eleme a Monostori Erőd. Ez utóbbi manapság rendezvényhelyszínként szolgál, szabadidős te­vé­keny­sé­gek­nek ad otthont, emellett pedig múzeumi és kiemelt műem­léki funkcióval bír. Monumentális épületről beszélünk: az erőd és a közvetlenül hozzá tartozó épületek együttesen 62 hektárt fednek le, az erődben összesen 640 terem található, a kazamatafolyosók közel három kilométeren terülnek el, fejlesztés alatt álló, már felújított és eredeti állapotban megőrzött elemei vannak. Az erődöt működtető nonprofit kft. 2000 óta létezik, gondozza az erődöt és annak programjait.

Komoly kulturális pezsgés van itt nyaranta, a szabadtéri szezon kezdetét idén is a Komáromi Napok jelen­tette.
V. Cs.: A Komáromi Napok elnevezésű rendezvénysorozat a két Komárom (észak- és dél-Komárom) közös ünneplése, mely az 1848/49-es szabadságharc április 26-i, Komáromot felszabadító csatájának emléknapjához kapcsolódik. Ráadásul ez évben ünnepeljük a forradalom és szabadságharc170 éves évfordulóját. Ezt követi az ErődFeszt, mely júniustól októberig minden hétvégén színházi előadásokkal, koncertekkel, hadibemutatókkal és közösségi rendezvényekkel szórakoztatja a látogatókat a komáromi Monostori Erődben. Nem titkolt célunk a vendégéjszakák növelése, hogy Komárom szervesen beépüljön a kulturális köztudatba, s hogy kultúra és a történelem egybeforrjon.

Miket emelne ki belőle, s milyen műfajok képviseltetik magukat a többhónapos rendezvénysorozaton?
V. Cs.: A zenés és vidám előadásokat helyezzük előtérbe, nem megfeledkezve arról sem, hogy Klapka György városában kiemelt szerepe van a szabadságharcnak is, ennek megfelelően a hadügy és a hadtörténet az egész nyarunkat keretbe foglalja. Június elején élő csatarekonstrukcióval és A kőszívű ember fiai című musicallel kedveskedtünk a látogatóknak, utóbbi esetében az erőd korhű díszletként funkcionált. Szeptember közepén egy II. világháborús csatarekonstrukcióval készülünk. A hadügyi eseményekkel kapcsolatos programok és Klapka öröksége mellett Jókai Mór öröksége, illetve az ehhez kapcsolódó színházi és zenei programok, valamint a szintén komáromi születésű Lehár Ferenc munkássága előtt való tisztelgés is fontos pillére városunk kulturális életének. Az operett szerelmeseinek Lehár Operettgálával igyekszünk kedvezni augusztus 24-én, mely a zeneszerző munkássága köré épül, a magyar operett nagyjai előtt kíván tisztelegni, valamint felelevenítjük a 20. század első felének népszerű dallamait.

Bizonyára a musicalrajongók sem maradnak élmény nélkül…
V. Cs.: A nyári szezont egy fergeteges musical comedyvel, a Futballábbal kezdtük június 16-án. A produkció ihletője a 2018-as futball-vb, melyet a nagy érdeklődésre való tekintettel bónuszként még egyszer műsorra tűzünk a nyár folyamán. A főbb szerepekben Magyar Attila, Baronits Gábor, Barabás Kiss Zoltán, Háda János, Fejes Szandra és Makrai Pál látható. Július végén a Lagardere lovag történetét feldolgozó, Púpos című kalandos-romantikus musical debütál Mészáros Árpád Zsolttal és Csengeri Attilával. Az előadás igazi nyáresti szórakozást ígér, kardozással, látványos jelmezekkel, csodaszép díszletekkel és dallamokkal.

A Vígszínházban nagy sikerrel futó, 9-99 éves korig minden korosztály számára ajánlott A padlás című musical is helyet kapott a repertoárunkban – augusztus 8-án lesz látható a Magyarock Dalszínház előadásában. Augusztus 17-én az Óz, a nagy varázsló című táncjátékkal, majd pedig a Brémai muzsikusok című mesemusicallel kedveskedünk, és nem marad el a Nemzetközi Amerikai Autó fesztivál sem, melyet idén 17. alkalommal rendezünk meg, s mely nagy becsben tartott, a külföldiek körében is jól ismert eseményünk. Augusztus végén visszatér a tavaly nagy sikert aratott A három testőr Afrikában című musical, a főbb szerepekben többek között Barabás Kiss Zoltán, Csengeri Attila, Magyar Attila, Barát Attila György lesz látható. Érdekesség, hogy 1996-ban az azonos című Rejtő-műből készült film egy részét Bujtor István a Monostori Erődnél forgatta. A koncertek közt Malek Miklós és Malek Andrea közös előadása ígérkezik csemegének, a nyár derekán pedig sor kerül a III. Komáromi Nagy Retro Fesztiválra, melynek idei sztárfellépője Dr. Alban lesz.

Mivel zár a kulturális seregszemle?
V. Cs.: A költő visszatér című rockoperával zárunk, melyben megelevenednek a forradalom és szabadságharc eseményei, megjelenik előttünk Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Kossuth Lajos alakja, akiket egészen a szabadságharc tragikus bukásáig kísérhetünk. A főszerepben Varga Miklóst láthatjuk, az előadásban két gyermeke is játszik. A tavaly bemutatott nagyszabású musical, a Retropoly is ellátogat hozzánk, melyben a kilencvenes évek ismert slágerei csendülnek fel többek között Zoltán Erika, Ganxsta Zolee, Sipos Tamás, Danics Dóra előadásában. Úgy vélem, hogy sikerült egy tartalmas és színes programcsomagot összeállítanunk, melynek előadásait olyan ismert és elismert művészek fémjelzik, akik egyrészt csalogatóan hatnak a közönségre, másrészt pedig emelik a Monostori Erőd kulturális színvonalát.