Négy nap kultúra és szórakozás Mosonmagyaróváron
2018. augusztus 11. /

Nem telhet el nyár Mosonmagyaróváron a népszerű Nyári Fesztivál – Szent István Napok rendezvénysorozat nélkül. Az ingyenes fesztivál négynapossá bővült, így minden korosztály megtalálhatja a kedvére való szórakozási lehetőséget.

Ha nyár, akkor Szent István Napok a Szigetköz szívében, Mo­son­ma­gyaróváron. A szervező Flesch Károly Nonprofit Kft. már hetedik éve állít fel két színpadot a Szent István király úton, a „Fesztivál utcán”. Évről évre neves előadók, híres zenekarok lepik el a várost augusz­tusban.
Mind a négy nap várja a kis kalandorokat a FUTURA kalanddoboz 40 méternyi, kacskaringós, különleges játékával.
A nagyszínpadon, a Szent István király úton augusztus 17-én kez­dőd­nek a programok, méghozzá a „Nézz az ég felé”, a New York, New York”, a „Zenegép”, a „Könnyű álmot hozzon a szél” és számtalan, ma már örökzöldnek tekinthető sláger előadójával, Charlie-val, aki tavaly ősszel töltötte be 70. életévét, és ezt (ezrek örömére) egy koncertsorozattal ünnepli meg.
Augusztus 18-án a The Voice című műsorból ismert Gájer Bálint ragadja magához a mikrofont 19 órától. A „swing hercege” mindenkit táncra perdít zenéjével.
A nagyszínpadon, szintén augusztus 18-án 21 órától ismét egy több évtizedet átölelő koncertet élhetnek át a vendégek, egy újabb jubileumot ünnepelve. Lovasi András, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag zenekar alapítója tavaly ünnepelte 50. születésnapját. A Lovasi ’18 turné során az elmúlt több mint három évtized legnagyobb alternatív rock himnuszai csendülnek fel vendégművészekkel a színpadon.
A Kispál-slágerek után az utcabál veszi kezdetét 23 órától a Wahl Hungaria Színpadon, ahol a Latin Combo Cubano gondoskodik a jó hangulatról.
Augusztus 19-én délelőtt 10 órától megérkeznek a közkedvelt óriás fajátékok a fesztivál helyszínére, a Futura előtti térre, valamint megnyitja kapuit a Csemetekert is a Futura mögött.
Augusztus 19-én a Wahl Hungaria Színpadon 18.30-kor a Bagossy Brothers Company alapozza meg az este hangulatát másfélórás, élő koncertjével. 21.00-tól a Halott Pénz veszi át a főszerepet a nagyszínpadon. A nagy sikerű pécsi banda után, 23.30-tól a Wahl Hungaria Színpadon az ország legsikeresebb elektronikus zenét játszó koncertzenekara, a Brains zárja a napot.
Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén 9.45-kor kezdődik az ünnepi szentmise, amely idén még különlegesebb lesz. Mosonmagyaróvárra érkezik ugyanis a Szent Korona, amelyet augusztus 20-án 12 óráig tekinthetnek meg a Nepomuki Szent János Plébániatemplomban. 10.45-től pedig az ünnepi műsorra és a koszorúzásra kerül sor a Szent István-szobornál.
Nincs Nyári Fesztivál a „Mesterségek utcája” nélkül, amely idén is augusztus 20-án nyitja meg kapuit. Mackókészítés, gyertyamártás, fafaragás, agyagozás, hímzés, szappankészítés, nemezelés és még számtalan mesterség mutatkozik be az érdeklődőknek aznap reggel 9 és 20 óra között. Természetesen a fesztivál egyik legnagyobb különlegessége sem marad el. Idén is elkészül a Szigetköz legnagyobb halászleve egy óriásbográcsban. A különleges főzésen 2000 adag halászlevet osztanak ki, a befolyt felajánlásokat pedig jótékony célra fordítják a szervezők.
Augusztus 20-án, 18.30-tól a Budapest Jazz Orchestra lép színpadra Tóth Verával. 21 órától ismét a nagyszínpadon folytatódik a műsor. Ákos már nem először lép fel a Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiválján, Mosonmagyaróváron. 2018-ban is egy látványos koncerttel várja a közönséget a Szent István Napokra. Ákos koncertje után az elmaradhatatlan tűzijátékkal zárul az idei Nyári Fesztivál.
Ezen kívül bábelőadásokkal, gyermekkoncertekkel, játszóházzal, óriás gólyalábas műsorral, kiállításokkal és gyermekfilmhéttel, valamint helyi fellépőkkel várják az érdeklődőket napközben.
Részletes tájékoztatást a www.szentistvanfeszt.hu oldalon találnak.