„A mai gyerekek képéhsége rendkívül nagy”
2018. augusztus 24. / Jónás Ágnes

A Noir Színház neve garancia a minőségre, ezt tükrözi a nevében szereplő francia noir szó is, mely eleganciát, kimagasló minőséget jelent. Az alkotók és a színészek estéről estére egyedi és felejthetetlen színházi élményt nyújtanak a publikumnak, produkcióik egyetemes emberi érzések-
ről szólnak, és olyan értékekkel szembesítenek, amelyekről manapság egyre kevesebb szó esik. Az egye­di látványvilágú Hókirálynő, Aladdin és Hamupipőke után a Csipkerózsikát mutatják be a Duna Palotában, mely felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt remek kikapcsolódást nyújt. Fábián Géza producerrel az előadásról és a Noir Színház legutóbbi sikereiről beszélgettünk.

Producerként hogyan értékeled a Noir Színház elmúlt két évét?
F. G.: Az elmúlt évek az építkezésről és a konszolidációról szóltak. Tavaly majdnem mindegyik előadásunk telt házzal futott, s volt nem egy olyan időszak, amikor két-három hónappal előre elfogytak a je­gyek. Az utóbbi két évben megnövekedett a vendégszerepléseink száma: a budapesti állandó játszóhelyünkön, a Duna Palotán kívül tizenhat helyszínen (művelődési házakban) játszottunk közel ötven előa­dást, ebből negyvenet nyolc vidéki városban (többek között Kazinc­bar­ci­kán, Ajkán, Pápán, Nyírbátorban). Úgy gondolom, hogy mindez megerősít bennünket abban, hogy jó az út, amin járunk, és nagy öröm számunkra, hogy rendszeresen visszahívnak bennünket azon városokba, ahova korábban már vittünk produkciót. 2017-ben történt meg először az, hogy kőszínházba, nevezetesen a Veszprémi Petőfi Színházba hívtak meg bennünket a Hamupipőke című családi produkcióval – tizenhat alkalommal játszottuk gyerekbérlet keretében. Büszkék vagyunk arra, hogy produkcióink ilyen körülmények közt is megállják a helyüket – legközelebb az Aladdint láthatják a veszprémi bérletes és nem bérletes nézők.

A jelek szerint a Noir Színház neve bevésődött a köztudatba.
F. G.: Nagyon remélem, hiszen mindennap ezen dolgozunk, és hiszek abban, hogy a szájhagyomány útján terjedő hír tesz a legjobbat a színháznak. Egyedi és felejthetetlen színházi élményt, „varázslatot” sze­ret­nénk nyújtani. Aki ellátogat az előadásainkra, biztos lehet abban, hogy minden alkalommal színvonalat és minőséget kap. Nem fix társulattal működünk – a színészeinket adott produkciókra szerződtetjük, de van olyan színész, aki több előadásunkban is játszik.
Jelenleg három egyedi látványvilágú előadásotok fut: a Hókirálynő, a Hamupipőke és az Aladdin. Terveztek negyediket?
F. G.: Igen, tervezünk. A Noir Színház nem meseszínház (korábban csak felnőtteknek szóló produkciói voltak), s a következő darabnak is egy ilyet terveztünk, de a jogdíjakkal kapcsolatos tárgyalások annyira elhúzódtak, hogy végül mégis egy újabb mesejátékkal, a Csipkerózsika című családi produkcióval bővül a repertoárunk, melynek premierje szeptember 15-én lesz. Elkészültek a díszletek, a jelmezek, bizton állítom, hogy Iványi Árpád újabb munkája látványos és élvezetes előadás lesz, a nézők – felnőttek és gyermekek egyaránt – maradandó élménnyel távoznak.

Szerinted mi a titka annak, hogy a mesejátékaitok a gyerekek és a felnőttek figyelmét egyaránt lekötik?
F. G.: Mindegyik produkciónk egyetemes emberi érzésekről szól, komoly, felnőtteknek is szóló mon­da­ni­va­ló­val bír, és olyan értékekkel szembesít, amelyekről manapság egyre kevesebb szó esik, ilyen például a hősiesség, a hit, a szeretet, a tisztelet és a küzdelem. Mivel a mai gyerekek képéhsége rendkívül nagy, oda kell figyelnünk arra, hogy a színpadon mindig legyen látvány és csillogás, illetve hogy feszült legyen a tempó, legyenek fordulópontok, váratlan helyzetek, precízen adagolt mély- és csúcspontok, hogy a figyelem ne tudjon lankadni. Bízunk abban, hogy az előadásaink a különböző generációk segítségére lehetnek az egymás közötti párbeszéd kialakításában.