Ismét divat alkotóházban alkotni!
2018. október 23. /

A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetőség művészek számára, de egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Öt alkotóházban megújult környezetben várja az alkotókat a MANK: Szigligeten, Zsennyén, Galyatetőn, Hódmezővásárhelyen és Mártélyon is modern környezet fogadja a vendégeket, de nem szabad elfeledkezni a Kecskeméti Alkotóházról sem, amely egyébként a tavalyiról az idei évre a legnagyobb növekedést érte el. Júliusban a vendégéjszakák száma 40 százalékponttal nőtt, míg az augusztust 60 százalékpontos emelkedéssel szinte teljes kapacitását kihasználva zárta a Kecskeméti Alkotóház, ahol az évszak során összesen mintegy 511 vendégéjszakát töltöttek művészeink. A századfordulón a művészetek elkötelezett patrónusa, Kada Elek várósvezető̋ dédelgetett vágya volt egy helyi művésztelep alapítása. Még abban az évben, 1909-ben Iványi-Grünwald Béla megkereste a művészetkedvelő polgármestert, és felajánlotta maga és pályatársai szolgálatát, így még az év vége előtt letették az alapkövet a város szélén elterülő̋ Méhes laposban. Az Alkotóház tíz műterme a művészek lakhelyéül és munkájuk színteréül szolgál ma is, tágas és napfényes műtermes szobái kiváló választást jelentenek festőművészek és szobrászok számára.

A Szigligeti és a Zsennyei Alkotóház 2014-re újult meg, a Galyatetőn található alkotóház 2016 januárjában nyílt meg a nagyközönség előtt, a Hódmezővásárhelyi Alkotóház 2016 őszétől várja ismét az alkotni vágyókat, Mártélyon pedig – a tiszai árvizek miatt az időjárástól függően – májustól októberig fogadja a vendégeket a MANK immár megújult környezetben. A felújított épületek és környezetük kiváló le­he­tő­sé­get teremtenek az alkotásra és a kikapcsolódásra egyaránt.

Egyre többen fedezik fel maguknak a Galyatetői Alkotóházat, amely a Mátra csúcsán remek választás lehet zenészek számára, az erdő közepén álló alkotóházban próbáló zenészeket ugyanis semmi nem zavarhatja meg, de ők sem zavarnak senkit legújabb dalaik megzenésítése közben. Ezt a lehetőséget ismerték fel nagyon sokan, hiszen júliusban és augusztusban 38, illetve 55 százalékponttal emelkedett meg a foglaltság tavalyról idénre, és így fordulhatott elő, hogy a férőhelyek 84 százalékos foglaltságával a galyatetői augusztus volt a második legnépszerűbb hónap a MANK életében.
Érdemes előre terveznie a nyári alkotói szabadságát annak is, aki Szigligeten és Zsennyén szeretne alkotni, hiszen már most telnek a 2019 nyári foglalási naptárak az elmélyült alkotásra a legjobb teret jelentő Szigligeti és Zsennyei Alkotóházban. Előbbi a Balaton partján olyan híres íróink al­ko­tó­he­lyeként szolgált a múltban, mint például Örkény István, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Kertész Imre vagy éppen Pilinszky János. Kiváló választás az alkotóház az év bármely szakaszában konferenciaszervezésre is, számos kutatói, írói fórumot rendeznek meg az 1952-ben, a szigligeti Esterházy-kúriában kialakított alkotóházban. Ennek is köszönhető, hogy mind júliusban, mind augusztusban foglalt volt a férőhelyek több mint négyötöde, nyáron összesen 3742 vendégéjszakát töltöttek itt el. A ma már történelmi múltú intézmény egész évben várja az alkotóművészeket és a látogatókat saját éttermével, teraszaival, kilátótornyával, közösségi helyiségeivel és természetvédelmi oltalom alatt álló parkjával. Egyre népszerűbb Nyugat-Magyarország egyik történelmi várkastélya, a Zsennyei Alkotóház is, ahol megduplázódott az érdeklődés, júliusban és augusztusban is jóval többen szálltak meg, mint az előző évben, a nyár folyamán ugyanis több mint kilencszáz vendégéjszakáról számoltak be a helyiek. A falak csak pár évszázadosak, de a várárok a török háborúk korára emlékeztet a 18 hektáros őspark közepén, ahol augusztusra két év alatt 30 százalékponttal nőtt a látogatottság. A nyár utolsó hónapjában 431 vendégéjszakát töltöttek el tehát idén Zsennyén.

Érdemes a Dél-Alföldre is ellátogatni, ahol a Hódmezővásárhelyi és a Mártélyi Alkotóház nyújt ihletforrást. Utóbbi közvetlenül a tiszai holtág mellett teremt meghitt, nyugodt hangulatot, nem csoda, hogy Makovecz Imre itt ismerte és szerette meg a tiszai-alföldi világot. Érdemes időben bejelentkezni, mert egymást követik a szimpóziumok és a művésztalálkozók, júniustól augusztusig 443 vendégéjszakát töltöttek el itt. Hasonlóan népszerű a Hódmezővásárhelyi Alkotóház is, amely a vásárhelyi művészeti élet lük­te­té­sének kellős közepén csak idén nyáron 200 vendégéjszakával büszkélkedhet, öt kétágyas szobájával és műtermével számos művészeti ág képviselőjének nyújt alkotási lehetőséget a fotósoktól a fes­tő­mű­vé­sze­ken át az iparművészekig.

Bővebben az alkotóművészeknek számára nyújtott kedvezményekről és a Magyar Mecénás Programról: www.alkotomuveszet.hu