Rami Malek, a jövő frontembere
2018. november 12. / Kovács Gellért

A különleges vonásokkal megáldott, egyiptomi származású amerikai fiatalembert egyértelműen a jövő nagy mozisztárjai között emlegetik. Teljesen érthető a lelkesedés, hiszen ha valaki vállalja, hogy ő lesz Freddie Mercury, akkor már előre is megérdemli a tapsot. A Bohém rapszódia
november 1-től a mozikban, s ez alkalomból átvesszük Rami Said Malek filmográfiáját!

Éjszaka a múzeumban-filmek (2006, 2009, 2014)
Miről szól? Arról, ahogy Ben Stiller bohóckodik az életre kelt múzeumban. Háromszor is bohóckodott. Há­rom­szor is sikeresen – legalábbis kereskedelmi szempontból, hisz a folytatásokra kellő számban vásároltak jegyet a családok.
Kit játszik Malek? Ahkmenrah fáraót. Az első rész volt az első komolyabb moziszerepe, s nem is csoda, hogy vitte tovább a figurát – a kezdő hollywoodi színészeknek nem ildomos kiszállni egy franchise-ból, ha már szerepet kaptak benne.

[kep3]

Larry Crowne (2011)
Miről szól? Arról, hogy Tom Hanks milyen szépen néz ki egy robogón, ha mögötte ül Julia Roberts. S arról, hogy ezt Tom Hanks milyen bájosan tudja romkommá rendezni.
Kit játszik Malek? Egy diákot, aki Tom Hanks iskolatársa a szónoklattanon. Kicsi szerep, de a szeme már magabiztosan csillog. (Pláne, hogy ekkor már túl volt a The Pacific – A hős alakulat című, szintén Hankshez köthető HBO-sorozat egyik szerepén is.)

The Master (2012)
Miről szól? Sok mindenről. Amerikáról, egy karizmatikus vezetőről, meg egy befolyásolható emberről. Na meg leginkább arról, hogy mennyire öntörvényű rendező Paul Thomas Anderson, s mennyire fájdalmas veszteség nekünk, hogy Philip Seymour Hoffman nincs többé.
Kit játszik Malek? Egy Clark nevezetű karaktert. Ez se nagy szerep. De PTA-nál nincs olyan, hogy kis sze­rep. Jó, van, de az is számít.
Da Sweet Blood of Jesus (2014)
Miről szól? Arról, hogy miképpen képzeli Spike Lee a vámpírfilmet. Spike Lee-sen. A rendező a Kick­star­te­ren gyűjtött pénzt a filmhez, s összejött neki. Mi nem láttuk, de az állítólag nem annyira jött össze, hogy jó is legyen a végeredmény.
Kit játszik Malek? Újabb apróság – de ez a rendező is híres! És az Oldboy remake-je után már a második filmje Spike Lee-vel. Csak mégis ez az érdekesebb.

Mr. Robot (2015-2019)
Miről szól? Egy hackersrácról, aki nagyon sötét dolgokba keveredik – és nagyon nem érti, mi történik vele. Vagy legalábbis azt hiszi, hogy nem igazán érti.
Kit játszik Malek? A hackersrácot. Ha nem ment a moziban addig a nagy befutás (hiába állt be majdnem tömegezni olyan popcorn-bolondságokba is, mint a Csatahajó vagy a Need for Speed), akkor megpróbálta a tévében, ahol egyébként szintén visszajáró vendégnek számított. Ám a Mr. Robot abszolút főszerep, ab­szo­lút tévésorozat-gigasiker – s abszolút kiérdemelten kapta meg érte a Golden Globe-ot.

Pillangó (2017)
Miről szól? Pontosan ugyanarról, amiről a Steve McQueen és Dustin Hoffman főszereplésével készült 1973-as film is szólt, ugyanis ez is, meg az is Henri Charrière önéletrajzi regényéből készült, s egy kalandos, egzotikus szökés (hős)történetét meséli el.
Kit játszik Malek? Akit Hoffman: Louis Degát. Vele nem is lenne baj, csak hát: az hagyján, hogy Charlie Hunnam nem egy McQueen, de ha nem lett volna a korábbi film, Charrière-t akkor is másképp képzeltük volna el. Jóval karizmatikusabbnak.

Bohém Rapszódia (2018)
És akkor íme a film, amiről már most azt mondják, hogy Oscar-díjat érhet Maleknek, s ha így lesz, bizonyosan megdolgozott érte. A Queen frontemberéről szinte már szürreálisan hosszú ideje szerettek volna játékfilmet készíteni, s persze az elsődleges dilemma mindig az volt, hogy ki lehet alkalmas arra, hogy Freddie Mercuryt megformálhassa. Elvégre, gondoljunk csak bele: egy egyszerű tévés tehetségkutatóban is komoly felzúdulást kelt, ha egy versenyző megpróbálkozik egy Queen-dal eléneklésével, ráadásul Mercury nemcsak hangban, de színpadi jelenlétben is utánozhatatlan volt – pontosabban utánozni lehet, de azo­no­sul­ni vele, na, az az igazi nagypálya! Sacha Baron Cohen? Meg­néz­tük volna őt is, de aztán a nem éppen visszafogott stílusú brit komikus kikerült a képből, s közben Malek is beleöregedett a szerepbe, így rátalálhattak, s a Bohém rapszódia előzeteseit látva telitalálatnak tűnik. Hogy a film egésze milyen lesz, arról még csak fogalmaink lehetnek – amit viszont tudunk, hogy Bryan Singer kezdte el forgatni, s majdnem be is fejezte, de aztán lelépett a munkálatok vége felé. Mint kiderült, azért, mert nem akart előtérben lenni (vagy a stúdió nem akarta, hogy ott legyen), amikor napvilágra kerültek a személyét súlyosan érintő zaklatási vádak. Így a filmet végül Dexter Fletcher színész, az Eddie, a sas direktora fejezte be – bár a rendezői kreditet meghagyták Singernek.