Hazatért a Zeneakadémia orgonája
2018. november 13. /

Kilenc éven át tartó munka eredményeként október 22-én ünnepi koncerten szólalt meg újra a Zeneakadémia Nagytermében a magyar zenei élet egyik szimbóluma, a felújított Voit-orgona.

A hangszer, amelynek sípjai a 60-as évek óta már csak díszletként álltak a Nagyteremben, most minden részletében, korhűen újult meg, jelentős állami támogatás segítségével. Különböző darabjait Ma­gyar­or­szá­gon és Európában több helyről kellett összeszedni, illetve leírások és fotók alapján rekonstruálni. Ugyanakkor megjelennek benne a mo­dern orgonaépítészet vívmányai is.
A Zeneakadémia felújított orgonája lehetőséget ad a teljes orgo­nai­rodalom koncertszerű megszólaltatására, beleértve az orgonát al­kal­ma­zó zenekari, kórus- és kamaraműveket is. Ennek köszönhetően megújulhat az orgonaoktatás is az intézményben, a zeneakadémista hallgatók a legmagasabb szinten sajátíthatják el az orgonaművészet mesterségbeli fogásait, ugyanakkor igazi inspirációt nyújt majd a világ orgonaművészeinek, akik máris érdeklődnek a hangszer iránt.