A gitár ünnepnapjai a Zeneakadémián
2018. november 16. /

Háromnapos eseménysorozat keretében lesz lehetőségük a hangszer szerelmeseinek nemzetközi művészek koncertjeit és mesterkurzusait hallgatni november 9. és 11. között. Az Eötvös Zenei Ala­pít­vány szervezésében megrendezendő Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén negyedik
alkalommal hozza hazánkba a világ legkeresettebb művészeit, akik itt lépnek először magyar közönség elé a Zeneakadémián.

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Ze­ne­mű­vé­szeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Kezdeményezésére 2014. november 4-8. között volt látogatható az 1. Budapesti Nem­zet­kö­zi Gitárfesztivál és Verseny Budapesten. A versenyre háromévente lehet jelentkezni, de a fesztivál minden év vége felé izgalmas prog­ra­mok­kal jelentkezik. Az eseménysorozatra évről évre a világ minden tájáról érkeznek fellépők – az idei programban német, argentin, spa­nyol, kubai és kínai művészek adnak koncerteket. Az esti hang­ver­se­nyek mellett napközben nyilvános mesterkurzusokon is lehetőség lesz találkozni a fellépőkkel, akiknek előadásai gitárművészek, diákok vagy egyszerűen a hangszer iránt érdeklődők számára is tartogatnak ér­de­kes­ségeket.
Az idei fesztivál vezérfonala a páros játék: mindhárom napon hangszeres duók kerülnek reflektorfénybe. Emellett közös mindhárom koncertben, hogy kiváló játéktechnika, mélyen szuggesztív zenei meg­fo­gal­mazás és rendkívüli virtuozitás jellemzi a fellépőket.
A fesztivál első napján, november 9-én a Solti György Kamarateremben Anja Lechner (cselló) és Pablo Márquez (gitár) duója ad koncertet Schubert műveiből. A két művész 2005 óta dolgozik együtt, munkájuk eredményeként számos lemez született. A lehető legszínesebb repertoár és a kifejezésmódok széles köre jellemzi őket. Schubert művei mellett egyik kortársa, Friedrich Burgmüller német zeneszerző-zon­go­ra­mű­vész néhány műve is elhangzik, aki leginkább zongoradarabokat, keringőket, nocturne-öket, polonaise-eket és két balettet is komponált.
A második napon, november 10-én ugyanitt a Duo Virtuoso lép színpadra. A klasszikus gitárzene egyik vezető alakja, a Francisco Tárrega Nemzetközi Gitárverseny eddigi legfiatalabb győztese, a spanyol Anabel Montesinos és Marco Tamayo kubai gitárművész lesz hallható, akit az olasz L’Stampa az „Il Re della Chitarra” („a gitár királya”) néven említett. Számos nemzetközi verseny győzteseként szerte a világban játszik rendszeresen a legnagyobb zenekarokkal és karmesterekkel. Igen színes programjukban Boccherini, Scarlatti, Debussy, Paganini, Granados és Rodrigo művei mellett Rossini A sevillai borbély című operája nyitányának átirata is felcsendül.
A fesztivál zárásaként november 11-én 19.30-tól a Zeneakadémia Nagytermében a kínai Beijing Guitar Duo mutatkozik be. A Meng Su és Yameng Wang gitárművészekből álló női formáció bejárta Európát, Ázsiát, valamint Észak-Amerikát. Előadásai és felvételei „fiatal éveiket meghazudtoló tudásukkal és művészetükkel” nyűgözik le a közönséget.
Mint Eötvös József gitárművész elmondta: „Itthon kevés koncertszervező vállalja be, hogy klasszikusgitár-művészt hívjon egy-egy koncertsorozatra, külföldre pedig csak a legelhivatottabbak utaznak gi­tár­kon­cer­te­ket hallgatni. A legtöbb ember ritkán vagy soha nem hallhatja a hangszer nemzetközi nagy sztárjait. Ezért ide kell valakinek hoznia ezeket a művészeket, hogy megismerhessük őket élő koncerteken, közelről hallgassuk őket, tanuljunk tőlük. A klasszikus gitár sok országban – így Magyarországon is – szinte elképzelhetetlen népszerűséget élvez. Akkora a hangszer iránt az érdeklődés, hogy nem egy zeneis­ko­lá­ban csak többéves várólistáról kerülhetnek be a gyerekek a gitáros osztályokba. A Zeneakadémián minden évben legalább tízszeres a túljelentkezés. A klasszikus gitárnak óriási a rajongótábora, és elmondhatom, gyerekektől a legidősebb generációig mindenkit megérint a hangszer hangja, amely megszólít és lecsendesít a zajos mindennapokban, vagy éppen feltüzel, amikor egy flamenco vagy latin fellépő érkezik hozzánk.”
www.budapestguitar.com