„Embernek lenni rendkívül strapás”
2019. január 08. / P. Á.

A cím Csányi Vilmos legújabb könyvéből vett idézet. A biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, kitüntetések sorának birtokosa, publikációk tömegének óriási és szertágazó tudású szerzője mindig tud úgy beszélni a legfontosabb vagy legbonyolultabb tudományos kérdésekről, hogy olvasója pontosan értse.

Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései, de a 2000-es évek második felében elkezdett szépirodalommal is foglalkozni. Most megjelent, A globális elme című kötetében olyan írásaiból válogatott, amelyek az általa feldolgozott tudományos témakörök előzetes szakmai tudás nélküli megértését segítik, magyarázatát adják. Az első fejezet internetes kérdésekre adott válaszai alapján nagyvonalakban megrajzolja a tudós portréját. Például arra kérdésre, igaz-e, hogy tanítványai az egyetemen Véres Vilmos néven emlegetik, Csányi Vilmos válasza: etológiavizsgák után ez bizony megesik…:)
A kötet következő részében a tudomány és a művészetek rendszereiről osztja meg gondolatait velünk a szerző, majd a tudományos gondolkodásról és az oktatásról szóló fejezetek következnek. Olyan kérdésekre keressük írásai segítségével a választ, mint például a következők: Miben hasonlít a kutya az ősemberhez? Mit jelent valódi közösségben élni, és mit csupán szervezetben? Mi az egyén szerepe és mik a lehetőségei a társadalomban?
A kötetet záró írásokban a szerző kortársairól, barátairól beszél, mások mellett Esterházy Péter, Juhász Ferenc, Göncz Árpád emlékét idézi fel. A fejezet személyes hangú írásainak egyike az Emléknyomok…, amely Lénárd Sándor orvos, költő, kulturális világpolgár életéből idéz fel különös, ám Lénárdra jellemző részleteket. Például amikor a reménytelenül rossz élethelyzetben lévő polihisztor egy római közkönyvtárban nézegette a holland könyveket, valaki megszólította, és munkát kínált neki, egy könyv lefordítását ajánlotta jó pénzért. Lénárd elvállalta, majd a könyv fordítása közben megtanult hollandul.
Csányi Vilmos gondolatai arra inspirálnak bennünket, hogy ne veszítsük el kíváncsiságunkat saját magunk és a világ iránt, és merjünk kérdezni. Ahogy mindig, most is mámorító szellemi kaland vele tartani.

Csányi Vilmos: A globális elme – Elmélkedések a világról
Libri Könyvkiadó Kft., 2018
229 oldal / 3999 Ft