Stílusos ételek 2019. március 04. / Bóta Gábor Amióta a főzés igencsak sikeres tévés műfajjá vált, és a gasztronómiát már-már abnormálisan felfokozott érdeklődés követi, azóta a jelentős séfek közül sokan sztárrá váltak. A sztárok közül pedig jó néhányan közel kerültek a gasztronómiához. Vannak, akik csak alkalmanként kokettálnak vele, főzőműsorokban népszerűsítik magukat, vagy kiadatnak egy sztorikkal teli szakácskönyvet. Többeknek azonban ennél jóval komolyabb az érdeklődésük. Lakatos Márk stylist, divatújságíró, műsorvezető, jelmeztervező évek óta működteti a mindinkább gasztronómiai ponttá váló Belvárosi Piacon a Lakatos Műhelyt, ami leginkább különleges, általa kieszelt, egyedi kolbászairól híres. A minap pedig írt egy szakácskönyvet, Lakatos Márk konyhája címmel, 60 stílusos recept alcímmel, ami a Libri Kiadónál jelent meg. Az előszóban elmeséli, hogy már egészen pici korában ott szaladgált az agárdi strandon, a cég reklámjaként, kezében a nagyszülei ottani pecsenyesütödéjében elkészített kolbásszal. A konyha mögött pedig élő, egyméteres angolnát kézbe fogott, és bele akart harapni. Így aztán hamar megszokta a főzést, a konyhát. Minden egyes családi ünnepre főzött. Négy-öt éves korától rendszeresen részt vett disznóvágásokon, kolbászt is töltött. Egyszer majdnem levágta az ujját is. Ezek a tapasztalatok felhasználhatók voltak a kötethez. Stylistként sem tagadja meg magát, az ízek mellett legalább annyira érdekli az ételek látványa, a tálalás, ami Puskás Nóra fotóin is érződik. A szöveg pedig visszaadja Lakatos oldott, laza stílusát, a világ legtermészetesebb módján tegezi az olvasót. Megbontja a szakácskönyvek szokásos rendjét, a desszerteket például nem a kötet végére, hanem rögtön az előszó után helyezi, édeseim címmel. Utána pedig következnek a drágáim, ebben a részben drága alapanyagokat igénylő fogásokat ajánl. Jellemző, hogy van egy olyan fejezet is, hogy party time, imád partyzni, hát ilyen alkalmakra is javasol harapnivalót. Lakatos élvezetes, könnyed, látványos könyvet adott ki a kezéből, ami finom ételek leírásával van tele. |