654 koncert 41 országban
2019. március 13. / T. B.

Az elmúlt évben 113 magyar zenekar 41 országban 654 olyan koncertet adott, amelyek megvalósulásához a Könnyűzenei Szolgáltató Irodán belül működő HOTS exportiroda az NKA Hangfoglaló Program támogatása
révén járult hozzá. Az év elején pedig több nemzetközi showcase fesztivál meghívása is befutott már.

A HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) könnyűzenei exportiroda jóvoltából kiemelkedő volt a hazai zene külföldi jelenléte 2018-ban. Az NKA Hangfoglaló Program támogatásával a Könnyűzenei Szolgáltató Irodán belül működő HOTS révén 113 magyar zenekar adhatott összesen 654 koncertet a világ 41 országában, többek között Dél-Koreában, az USA-ban vagy éppen Észtországban, Ausztriában és Spanyolországban.
Az idei év első nagy nemzetközi showcase fesztiváljain is sikeresen szerepeltek a magyar könnyűzenészek. A hollandiai Eurosonicra négy magyar formáció kapott meghívást: Babé Silát (Stahl Barbara) koncertje előtt az r’n’b királynőjeként ünnepelte a Highsnobiety, az Apey & the Pea pedig tavaszi, háromhetes Európa-turnéja előtt mutathatta meg magát szakmai környezetben is. Áron András szólóprojektjének koncertjére nem lehetett beférni, Antonia Vairól pedig rajongó sorok jelentek meg holland újságokban. A négy magyar produkció hét koncertet adott az idén egyébként cseh-szlovák fókuszú eseményen.
Január második felében a szlovén MENT-en a Papaver Cousins képviselte Magyarországot, telt házas koncerten. Az unokatestvérek által alapított zenekar az elmúlt másfél évben megjárta Koreát, Angliát és Svájcot, a frontember, Szendrey-Nagy Olivér pedig az utóbbi hónapokban a VAN filmzenekar élén is új rajongókra tehetett szert.
A következő hónapokban tizenegy nemzetközi eseményen lesz magyar zenekar. Austinban, a South By Southwesten (SXSW) a Bohemian Betyars, a bukaresti Mastering the Music Businessen a Belau, a Tallinn Music Weeken az Apey & the Pea, a poznani Spring Breaken a Belau, a The Devil’s Trade és Jónás Vera képviselik majd a magyar könnyűzenét. A pozsonyi Sharpe Festivalra tizenhét fős, leendő menedzserekből álló delegáció utazik. A világ legnagyobb dalszerzővásárán, az ASCAP Expón az Artisjus és a Hangfoglaló Program jóvoltából Nagy Eszter (Myra Monoka), Kedves Péter (Belau) és Várallyay Petra vesznek részt. Anglia legnagyobb zeneipari fesztiválján, a Liverpool Sound Cityn pedig a Papaver Cousins tavalyi sikere után a Jónás Vera Experiment léphet fel magyar előadóként. A spanyolországi Primaverán – ahol először játszhatott magyar zenekar 2018-ban, a Dope Calypso – idén két magyar fellépő bejelentése várható.