XVII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál
2019. Április 05. /

XVII. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál április közepén a Budapest Music Cen­terben (BMC) és a Müpában! 15 ország 35 kórusa több mint ezer énekessel vesz részt április 14. és
17. között a nemzetközi kórusvilágban is méltán elismert vokális találkozón. A rendezvény 1988 óta csábítja Budapestre a hazai és a külföldi résztvevőket.
Az Interkultur Hungaria (www.interkultur.hu) által kétévente rendezett kórusverseny hatalmas tekintélyt vívott ki magának. Sok ma­gyar­or­szági és határainkon túl élő magyar ajkú énekkar számára a szak­mai­lag elérhető és anyagilag még vállalható nemzetközi megmérettetés egyetlen lehetőségét jelenti.
A fesztiválprogramban hangsúlyos szerepet kapnak a konzultációk, a minősítő hangversenyek, a személyes szakmai tanácsadás, illetve a barátságkoncertek. Utóbbiak célja, hogy a résztvevők megismerjék egy­más kultúráját.
A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen a produkciók bírálatát a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató zsűri végzi. A minősítésnél alkalmazott ún. InChoral értékelési szisztéma célja, hogy a kórusok áttekinthető, részletes visszajelzést kapjanak munkájukról és teljesítményükről, s ez is segítse őket fejlődésükben.
A kórusok a hagyományos kategóriák mellett a Musica Sacra és a Jazz, Pop, Modern kategóriában is összevethetik erejüket. A kategóriaversenyek a BMC-ben lesznek és ingyenesen meghallgathatók. De díjtalan a belépés a versenyen kívül megvalósuló barátságkoncertekre is, ezek helyszíne a MOM Kulturális Központ és a Nádor terem.
Április 14-én, a nyitókoncerten Gyöngyösi Levente: In te, Domine, speravi és David Fanshawe: African Sanc­tus című műve csendül fel.
Április 17-én, a záróhangversenyen a Carmina Burana szólal meg, majd a kategórianyertes énekkarok Nagydíjas Versenyére kerül sor. Ezek a koncertek a Müpában lesznek, a Budafoki Dohnányi Zenekart, a Nyíregyházi Pro Musica Leánykart és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot a Kórusverseny művészeti vezetője, Hollerung Gábor Liszt-díjas, Érdemes Művész karmester vezényli.

BMC, Müpa
04. 14-17.