Magyar Kincsek – A Concerto Budapest hangversenye
2019. május 22. /

A Concerto Budapest Magyar Kincsek sorozatának következő hangversenyén Mahler, Jeney Zoltán és Bartók művei csendülnek fel a Pesti Vigadóban május 15-én. Gustav Mahler IX. szimfóniáját befejezve úgy érezte, végre túl van a veszélyen, amelyet a zenetörténetben többek

számára végzetesnek bizonyuló 9-es szám jelentett. Az 1910 nyarán megkezdett X. szimfóniájával mégsem készülhetett el: a nyitótétel Adagiója így is hatalmas és megrendítő tanúságtétel, egy nagy zene­szer­ző utolsó művészi erőfeszítéseinek mementója.
Kortársunk, Jeney Zoltán szimfonikus műve, az 1977-es Laude az új irányokat merészen kutató zeneszerzőnek, az Új Zenei Stúdió egyik kultúrhéroszának mozgalmas és küzdelmes alkotói évtizedéből való. A koncert második felében a fiatal és nagy tehetségű zongorista, Berecz Mihály jut majd főszerephez, hogy Keller András irányítása alatt Bar­tók Béla I. zongoraversenyét megszólaltassa. Az 1920-as évek de­re­kán született versenymű legalább annyira árulkodik a barokk zene ihlető hatásáról, mint a zeneszerző lelkében felhalmozódott fér­fi­ke­se­rűség fokozott mértékéről.

Pesti Vigadó
05. 15., szerda, 19.30h