Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig
2019. május 25. /

Mintegy nyolcvan műtárgyat mutat be a szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum gyűjteményéből a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum tavaszi kiállítása, köztük több ikonikus Warhol-mesterművel. A pénz – Campbell leveskonzerv – Marilyn Monroe – Erzsébet királynő – Lenin tengely mellett a tárlaton

a művész, vagyis az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt, ruszin származású Warhola család harmadik gyereke, a kis Andy személyes tárgyai, többek között egykori keresztelőruhája és egész életén át megőrzött imakönyve is megtekinthető, mely – sok egyéb alkotással együtt – most látható először Magyarországon.
Warhol azzal ad a műtárgy fogalmának új értelmezést, hogy képzőművészete témájává emel mindennapi eszközöket, banális és jelentéktelen tárgyakat, majd letaszítja a kész alkotást a művészet piedesztáljáról. „Alkoholba mártom a Johnson & Johnson tamponját, és bekenem a pattanásaimat. Amíg az alkohol párolog, nem gondolok semmire. Hiszen most a semmi – divatos. És stílusos. Semmi – ez valóban a véges vég, a sivárság ellensúlya.” A tárlat igyekszik megmutatni, mi lehetett annyira megigéző Warhol Coca-Coláján vagy az amerikai hot-dogon, hogy nemcsak a vendéglátóipari egységeket, hanem a világ művészeti galériáit is meghódították.

Békéscsaba, Munkácsy Mihály Múzeum
05. 26-ig