Egy nem mindennapi asszony életútja
2019. június 19. /

A Bécsben, 1879-ben született Alma Schindler minden idők egyik legizgalmasabb nője volt. Alma jól ismerte Hofmannsthalt és Schönberget, Alban Berget és Gerhart Hauptmannt, Maurice Ravelt és Thomas Mannt. Háromszor ment férjhez, mindháromszor óriásokhoz, hiszen Gustav Mahler,

Walter Gropius és Franz Werfel felesége volt. Első csókjait Gustav Klimt­től kapta, Mahler halála után Oscar Kokoschkával esett sze­re­lem­be. Életéről számos könyv született, mások mellett Françoise Giroud írónő is életútja bemutatására tett kísérletet. Alma önéletrajzát is ismerjük, amely elfogult, mégis érdekes képet ad eseményekben gazdag életéről.
Mégis Oliver Hilmes történész most megjelent könyve az első, amely hitelesen állítja elénk ezt a nem mindennapi asszonyt. Hilmes eddig publikálatlan forrásokra és alapos kutatómunkára építve vázolja fel Alma életútját, és a 20. század első felének európai kultúrtörténetéről, illetve az antiszemitizmus rohamos térnyeréséről is gazdag leírást nyújt. Munkájához felhasználta Alma naplóinak egy részét, le­ve­le­zé­sét, valamint a barátok, a rajongók és az ellenfelek visszaem­lé­ke­zéseit. A kitűnő fordítás Kelenhegyi Andor munkája.

Oliver Hilmes: A fekete özvegy – Alma Mahler-Werfel élete
Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2019
416 oldal / 4290 Ft