Színház a víz fölött
2019. július 26. /

Szarvas a kultúra fellegvárává változik a nyári hónapokban: a Szarvasi Vízi Színház idei évadában is naponta várja a látogatókat színes programkínálatával, amelyről Babák Mihályt, a város polgármesterét kérdeztük, aki maga is örömmel vesz részt az előadásokon.

A kilencedik évad kezdődik ezen a nyáron a Szarvasi Vízi Színházban, hogyan kezdődött ez a sikersorozat?
B. M.: Itt már a két világháború között is volt nyári színház, amit a szarvasiak nagyon szerettek. A legrangosabb társulatok jöttek el hozzánk, és helyben is több színjátszó egylet működött. A második világégés után volt egy hosszabb szünet, de a kilencvenes évektől ismét volt színháza a városnak. Szerettünk volna egy olyan színházat létrehozni, amely egyedülálló. Nem kevés pénzbe került, de most már elmondhatom, hogy megérte. Ajándék ez Szarvas lakosságának, Békés megye lakosságának, a Dél-Alföldnek és az országnak is. De ajándék a Békéscsabai Jókai Színháznak és a színésztársadalomnak is az 1000 férőhelyes nézőtérrel.

Mitől egyedülálló ez a színház?
B. M.: Attól, hogy a Körös partján, a Körös vize felett, gyönyörű környezetben épült meg, díszletét a folyó és az Erzsébet-liget fái, a mocsári ciprusok és a folyón átívelő gyalogoshíd adják. És attól, hogy egye­dülál­ló programsorozat van benne a Magyar Teátrumi Társaság és Békéscsabai Jókai Színház jóvoltából.

Kikre számítanak nézőként?
B. M.: A színház 1100 férőhelyével és színes programjával vár minden korosztályt. Hétvégenként egész estés előadásokkal, koncertekkel, fesztiválokkal, hétközben pedig felolvasó-, verses és énekes estekkel. Június 14-től mindennap történik a színpadon valami!
Vannak-e változások az elmúlt évhez képest?
B. M.: Minden évben van változás. Igyekszünk magán az épületen, a színpadtechnikai feltételeken javítani, ebben az évben például kicseréltük a színpad deszkáit. Erre azért volt szükség, mert a színpad a víz felett van, ezért fokozott az időjárásnak kitettsége, a vízpára hatására hamarabb elhasználódik, mint más színpadok. De ezt nem bánjuk nagyon, hiszen ez az egyik egyedülállósága, hogy magán a folyón van rajta. Nem régen újítottuk fel a vezérlő egységeket és a lámpaparkot is, és igyekszünk a nézők számára is minden évben komfortosabbá tenni az ott töltött időt azzal, hogy kicseréljük a székeket, vagy új burkolatokkal látjuk el a járófelületeket. De nem csak mi újulunk meg, hanem a műsor is minden évben tartogat valami újat. Egyre bővül az itt fellépő színházak száma, idén több mint húsz társulat mutatkozik be nálunk, a Nemzeti Színházól kezdve a drámai és zenés színházakon keresztül, Egertől Veszprémig Budapesten át, nem feledve a határon túli színházakat sem, hiszen feladatunk és célunk a Magyar Teátrumi Társasággal és a Békéscsabai Jókai Színházzal együtt, hogy az egész Kárpát-medence színházi élete bemutatkozhasson Szarvason, a Történelmi Országközép Színházában. A hagyományoknak meg­fe­le­lően a társművészetek is itt lesznek táncszínházak és cirkuszi produkciók formájában. Ismét sok ingyenes program lesz, ahogyan azt a nézők már megszokhatták, lesz Vers a víz fölött, Dal a víz fölött, Zene a víz fölött, Kedvenceink a víz fölött és idén először Sportolók a víz fölött is. Persze minden évben fontos, hogy a gyerekeknek is kínálunk szórakozási lehetőségeket, minden héten lesz számukra is előadás. Azt is megszokhatták a nézők, akik az ország minden részéből érkeznek már, hogy júliusban a Város Napja körül a Cervinus Teátrumé a főszerep. Ebben a két hétben az ő előadásaikat láthatják majd. Szóval Szarvas a kultúra fellegvárává változik ebben a két és fél hónapban, aminek én őszintén örülök, és magam is igyekszem minél több előadáson részt venni.

Mi az, amit még kínálni tud a város az esti előadásokon kívül?
B. M.: Nagyon sok mindent! Jöjjenek és töltsenek el Szarvason néhány napot: sétáljanak az Ar­bo­ré­tumban, sétahajózzanak vagy evezzenek a holtágon, vegyenek részt madárlesen a Körös-Maros Nemzeti Parkban, sétáljanak végig a Történelmi Emlékúton, és pihenjenek meg a történelmi Magyarország közepénél, kerékpározzanak, lovagoljanak, horgásszanak és fürödjenek a holtágban vagy a termálfürdőben, sétáljanak a ligetben, nézzenek be a megújult múzeumba, este pedig jöjjenek el színházunkba, és higgyék el, nem fogják megbánni!
Igazi ünnep itt minden nap, amikor előadás van ezen a színpadon. Szarvas ünnepe, a megye ünnepe, a színház ünnepe.

Forrás: Szarvasi Polgármesteri Hivatal