Ha nyár, akkor Győr! – Egy város, ezer élmény
2019. augusztus 14. /

Ha hazai úti célokat keresünk, Győrt nem érdemes kihagyni, hiszen Magyarország műem­lé­kek­ben harmadik leggazdagabb városáról van szó, gyönyörű barokk belvárossal, hangulatos ut­cács­kák­kal, teraszokkal, folyóparti sétányokkal, pezsgő kulturális élettel és rengeteg programmal.
A nyári kínálatról Borkai Zsolt polgármesterrel beszélgettünk.

Polgármester Úr! Győr turizmusa hatalmas fejlődésen ment keresztül. Mi a titok?
B. Zs.: Nincs titok, csak szisztematikus, jól tervezett munka és egy széles körű összefogás. Korábban Győrt elsősorban iparvárosként tartották számon, kulturális értékei kissé háttérbe szorultak. 2006 óta komoly utat jártunk be, az évi kétszázezer körüli vendégéjszaka szám­ról 2018-ra eljutottunk az 500 ezret megközelítő kereskedelmi vendégéjszakáig, amivel az ország nyolcadik leglátogatottabb vidéki városa lettünk, és csak tradicionális fürdővárosok előznek meg ben­nün­ket. A cél érdekében fogott össze az önkormányzat, a turisztikai és szolgáltató szektor, a művészeti intézmények, és egy olyan kí­ná­la­tot alakítottunk ki, amely vonzó a látogatók számára.

Mondana néhány példát?
B. Zs.: Győr legfőbb vonzereje leginkább egy különleges hangulat, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkban úgy fogalmaztunk meg, hogy: Mi vagyunk az áramlás! Ez egyrészt utal a városunkban található folyókra, de arra a kulturális áramlásra is, amelyet Győrben átélhetünk. Nemzetközi hírű tár­su­la­tok otthona vagyunk, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház vagy épp a Vaskakas Bábszínház generációknak ad maradandó élményt. Gazdag fesztiváléletünknek több ren­dez­vé­nye határainkon túlról is keresett. A Győrkőcfesztivál igazi kuriózum, ahogy a Barokk Esküvő, a Magyar Táncfesztivál vagy a Bornapok is. A zenei élet kiválóságait hozzuk el évről évre, és a győri az egyik legszebb karácsonyi vásár Közép-Európában. Mindemellett a szabadidő eltöltésére is számos jó lehetőség adódik a fürdőtől az éppen megújuló állatkerten át a Mobilis kiállítási központig.

Lehet-e még előbbre lépni a turizmus terén?
B. Zs.: Sőt, ez az egyik olyan terület, ahol nagyon komoly lehetőségeink vannak. 2017-ben mi rendeztük hazánk első olimpiai nagyrendezvényét, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A magyar kormány támogatásával olyan 21. századi létesítmények épültek, amelyek komolyan felkeltették a nemzetközi sportélet figyelmét. Számos világversenyt rendezünk, az idén nyáron például mi rendeztük a sport­tör­té­nelem első junior torna világbajnokságát, vagy éppen a junior női kézilabda Európa-bajnokságot, de nagyon keresettek a létesítmények az edzőtáborok tekintetében is. A másik nagy fejlődési lehetőség a Mosoni-Duna vízszintszabályozása, amely néhány éven belül nagyon komoly lehetőségeket teremt a vízi turizmus terén. Mindezek mellett az üzleti turizmus, a kulturális és a szakrális turizmus is továbbfejleszthető. Utób­bi­val kapcsolatban meg kell említeni, hogy a győri katolikus egyházmegye komoly fejlesztéseket végez szakrális kincseink bemutatása érdekében, amelyek közül talán elég a Szent László-hermát megemlíteni, amely az egyik legfontosabb nemzeti ereklyénk.

Aki kedvet kapott, és még az idén ellátogatna Győrbe, mire számíthat?
B. Zs.: Még tart a nyár, és még számos üdítő nyári program vár ránk. Augusztus 9-11. között a Barokk Esküvő egy igazi időutazás lesz, amelyen egy valódi jegyespár mondja ki a boldogító igent, barokk pompában. Augusztus 22-25. között a Bornapok következik, amelyen az ország hatvan legjobb borászával és páratlan zenei élményekkel találkozhatunk. 24-én az ingyenes nyárzáró koncerten hatalmas bulival készülünk a Városháza előtt. Augusztus 31-én a Voices of 2019 operagála a műfaj nagy felfedezettjeit hozza el Győrbe. Persze a nyár elmúltával sem ér véget a programok sora, hiszen szeptemberben a Győri Nép- és Világzenei Fesztivál várja a kicsiket és a nagyokat. Az őszi Győri Könyvszalon szintén országos hírű rendezvény, míg az Advent Győrben programsorozatot már határainkon túlról is egyre többen keresik. Ez a felsorolás persze nem teljes körű, de úgy gondolom, hogy érkezzen hozzánk a vendég az év bármely szakában, nálunk sok élménnyel találkozhat. Várjuk szeretettel Győrben!

Forrás: Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala