Nyári Fesztivál – Szent István Napok Mosonmagyaróváron – Augusztus 17-20.
2019. augusztus 14. /

Szikora Róbert és az R-GO, a Neoton Família Sztárjai, Quimby, Budapest Bár, István, a király koncertturné. Például miattuk is érdemes ellátogatni augusztus 17. és 20. között Mo­son­ma­gyaró­várra, a Szent István Napokra. De a szokásoknak megfelelően idén is számtalan gyermekkoncert
és családi program, kiállításmegnyitó várja a vendégeket, és természetesen nem maradhat el a Szigetköz legnagyobb halászléje sem.

Idén ismét négynapos fesztivál várja a Mosonmagyaróvárra látogatókat augusztus 17-től. A Flesch Károly Nonprofit Kft. ez alkalommal is az ország legnépszerűbb zenekarait és fellépőit hívta meg a Szent István Napokra, a Szigetköz legnagyobb ingyenes összművészeti fesztiváljára. A Fehér Ló Közösségi Házban egyebek mellett Pinceszínház, Gyermekfilmhét várja a családokat, a legkisebbeknek pedig Babasarokkal ké­szül­tek a szervezők.
[kep3]
Augusztus 17-én a fúvószenéé lesz a főszerep, a fesztivál első napján lesz ugyanis a VI. Nemzetközi Fúvós­ze­nei Találkozó, ahol a helyiek mellett külföldi és magyar vendég zenekarok lépnek színpadra. A fúvós­ze­ne után dobosok lépnek fel, méghozzá az Ataru Taiko Ütőegyüttes. A dobosokat a Fourtissimo zenekar követi a színpadon. 22 órától egy igazi különlegességgel készültek a szervezők. A Woodstock 50 produkcióban többek között Jordán Adél, Trokán Nóra, Ónodi Eszter, Thuróczy Szabolcs lépnek színpadra, hogy megi­dézzék minden idők legnagyobb rockfesztiváljának helyszínét, életérzését. A produkció kü­lön­le­ges­sé­ge, hogy az augusztus 15-i, budapesti bemutató után Mosonmagyaróváron állítják színpadra augusztus 17-én. Az este itt még nem ér véget, éjfélkor ugyanis az Anna and the Barbies zárja a Nyári Fesztivál első napját.
Augusztus 18-án 15.30-tól a MintaPinty gyermekzenekar várja a családokat. 19 órától pedig Szikora Róbert és az R-GO lép színpadra. 21 órakor tovább folytatódik a retróbuli a Neoton Família Sztárjai fellépésével. 23 órakor pedig utcabál lesz, méghozzá a Retroleum zenekar húzza a talpalávalót.
Augusztus 19-én Cirkusz az egész világ címmel egész délután gólyalábasok, zsonglőrök, pantomimesek idézik meg a cirkusz világát. 17 órától Takáts Eszter elsőként az Első Puszi Zenekarral ad koncertet a gyermekeknek, majd utána a Takáts Eszter és Zenekara formációval is színpadra lép. Az este során a Budapest Bár művészei érkeznek Mosonmagyaróvárra, többek között Németh Juci, Szűcs Krisztián, Kiss Tibi és Frenk társul a Farkas Róbert vezette zenekarhoz. Kiss Tibi nem is megy messzire a nagyszínpadtól. A Budapest Bárt ugyanis a Quimby követi 22 órától. Augusztus 19-ét a Mary PopKids zárja.
Augusztus 20-án a hagyományoknak megfelelően a Mesterségek Utcája nyitja meg kapuit reggel. Egyebek mellett gyertyaöntéssel, mackó-, halászháló- és szappankészítéssel találkozhatnak az érdeklődők, de megismerkedhetnek a cipész, a kovács, az üvegműves, a szíjgyártás, a könyvkötés és a nemezelés mesterségével is. Államalapításunk ünnepén a délelőtti órákban szentmise és ünnepséggel egybekötött koszorúzás lesz a Szent István-szobornál. A családokat egész napos arcfestés és a Pegazus Játéktér, 11 órakor pedig a Pegazus Bábszínház várja. A mosonmagyaróvári Szent István Napok egyik legnagyobb különlegessége az óriásbográcsban készülő, mintegy 1500 adag szigetközi halászlé. A finom ételt jelképes összegért, jó cél érdekében bárki megkóstolhatja. Jó ebédhez szól a nóta, a mondás szerint és a szervezők szerint is, ezért a finom falatokhoz Domonkosné Ábrahám Szilvia, Nyerges József, Greznár Zoltán és Cigányzenekara szolgáltatja a muzsikát. 15.30-kor a Kifli Zenekar szórakoztatja a kicsiket és a nagyokat, majd Repülő kezek címmel Orosz Zoltán és Horváth Kornél ad koncertet.
Idén először rendhagyó, soha nem látott táncos produkcióra készülnek a helyi táncosok. A Fesztivál utcán közel 200 táncos segítségével tapasztalhatjuk meg a tánc összetartó erejét.
Az idei Szent István Napok rendezvénysorozatot az István, a király rockopera koncertváltozata zárja Feke Pál, Dolhai Attila, Gubik Petra, Simon Boglárka, Borbély Richárd és Varga Lajos közreműködésével. A közel másfélórás koncerten megszólalnak a rockopera legnagyobb slágerei. Az István, a király 35 éve Magyarország legismertebb és legsikeresebb zenés színpadi műve, melynek slágereit az egész ország tudja és énekli. A Szigetköz legnagyobb összművészeti fesztiváljának méltó lezárásaképp nem maradhat el a tűzijáték sem.
www.szentistvanfeszt.hu