XXIX. Kecskeméti Népzenei Találkozó – szeptember 19-22.
2019. szeptember 21. /

29. alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szer­ve­zésében. Négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét, vendégül látva számos adatközlő népzenész és énekes mesterünket a Kárpát-medence több tájegységéről, akik az
iskolákban rendhagyó órákat is tartanak. Különleges koncertek, előadások és táncházak várják az érdeklődőket, amelyek egy része ingyenes. Megrendezik a VII. Kecskeméti Prímásversenyt is, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A Találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza.
Irodalom és népzene találkozik a nyitóesten Cserhalmi György színművész és a Fonó együttes Énekek a világ széléről című programján. Délután Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitójával egyben a négynapos programsorozatot is útnak indítják.

[kep3]
Minden évben kiemelt eseménye a Találkozónak a hagyományőrző gálaműsor, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hírös Agóra közönsége szeptember 20-án este. A színpadi produkciót táncház követi a Góbé zenekarral és Berecz Istvánnal.
Az Agócs Gergely vezette Fonó zenekar Atyai ág című produkciójával egy több évtizedes gyűjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé szeptember 21-én, szombaton este. Az idei konferencia témája: Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században. Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.
A Hírös Agóra körül, a városban is folytatódik a Népzenei Találkozó, szabadtéri ingyenes koncertekre, kézműves bemutatókra, gyerek- és családi programokra, valamint az elmaradhatatlan Kecskefőző Fesztiválra várják az érdeklődőket.

https://www.hirosagora.hu/kecskemeti-nepzenei-talalkozo-2019, www.hirosagora.hu