„Legyenek mindnyájan egyek.” – XIII. Ars Sacra Fesztivál
2019. szeptember 21. / Hámori Kinga

2019. szeptember 14-22. között lesz a XIII. Ars Sacra Fesztivál, melynek idei mottója: „Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21). Dragonits Mártával, Kolek Ildikóval és Toroczkay Ilonával, az Ars
Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjaival a hagyományos és az új programok mellett arról is be­szél­ge­tünk, hogy miért éppen ezt az igét választották ebben az évben.
– 2020 szeptemberében a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus köré fog szerveződni fesztiválunk, s úgy érezzük, hogy ezzel az igével már idén készülhetünk rá, hiszen az eucharisztia összeköti a kü­lön­bö­ző felekezeteket. A programok többsége e mottó köré szerveződik, s ha a címükben nem is jelenik meg, a fényükben igen. Például „A négy történelmi egyház közös zenei áhítata” című rendezvényen idén gye­rek­kó­rusok lépnek fel. Ez egy különleges színt ad majd a már ha­gyo­má­nyos­nak mondható programnak, míg a közös zsoltáréneklésben tulajdonképpen az idei mottónk köszön vissza szeptember 15-én 15 órakor a Szent István-bazilikában.

Mely programokat emelnék ki a hagyományos, valamint az idén elő­ször látható és hallható műsorok közül?
– Mindig vannak visszatérő művészei a fesztiválnak, és sokan je­lent­keznek újonnan bekapcsolódó előadók is. Lackfi János idén újdonságként énekesnő lányával és zenész barátaival lép fel mai zsoltárversekkel a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 14-én 19 órától. Ugyanott 21-én 19 órától Szabó T. Anna és férje, Dragomán György „Páros mágia” című műsora látható. Idén először szerepel a fesztiválon Roby Lakatos világhírű hegedűvirtuóz és együttese a Háló Közösségi és Kulturális Központban 18-án 19 órakor. A Szent Efrém Férfikar a visegrádi országok szakrális zenei anya­gá­ból válogat. A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 17-én 19 órától hall­gat­ha­tunk cseh, lengyel, szlovák és magyar motettákat, himnuszokat, melyekben a szomszédjainkkal való egységet fedezhetjük fel és erősíthetjük – szintén az idei mottó szerint. A Kalákának és a Misztrálnak pedig együtt lesz koncertje, ami egyedülálló, és ismét példa az egység megélésére. 16-án este fél 8-kor a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban találkozhatunk velük. Idei különlegesség, hogy betegek is részesülhetnek lélekemelő, gyógyító, szakrális zenében és kiállításban is egyben az ORFI Közösségi Központban. 21-én 17 órakor a Villő Énekegyüttes „Ne hagyj elesnem, felséges Isten, keserűségemben…” című koncertje kezdődik, 18 órakor pedig Bada Márta „Stációk” című kiállításának megnyitóján is részt vehetnek. Klukon Edit és Ránki Dezső minden évben visszatérő művészeink, idén is a BMC-ben ta­lál­koz­hatunk velük a 15-én este fél 8-kor kezdődő zongoraestjükön. Bogányi Gergely koncertje új helyszínen lesz, nagyobb befogadóképességű és gyönyörű, szakrális környezetben a Gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplomban 22-én 18 órakor. Ez a koncert egyébként a fesztivál záróeseménye is egyben.

Fesztivál a fesztiválban immár negyedik éve az Ars Sacra Filmfesztivál, melynek keretében a Tabán Art Moziban szeptember 15-22-ig, du. 4 és este 8 óra között, pályázatra beválogatott, zsűrizett filmeket tekinthetünk meg ingyen.
– Száz alkotással jelentkeztek a pályázók egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm és rövidfilm kategóriában. A 4 tagú zsűri nagyon nehezen tudott választani, mert a 32 óra vetítési idő kötöttséget adott. Az Ars Sacra név kötelez. Ezek a filmek emberi sorsokkal, a mindennapi élettel foglalkoznak, de emellett az igaz értéket közvetítik, amit e fesztivál képvisel.

Az ars-sacra.hu oldalon láthatók a programok. Mennyire segíti e honlap akár több rendezvény előre ter­ve­zését?
– Nagyon jó keresőprogram segíti a tájékozódást. Külön rá lehet keresni eseményre, dátumra, előadóra, helyszínre, akár kerületenként is. Sok háttérinformáció is olvasható a honlapunkon az előadásokról, a művészekről. Ennek alapján már előre lehet készülni, válogatni a sok értékes és ingyenes program közül.

Az Ars Sacra Fesztivál első napja a Nyitott Templomok Napja. Mit jelent ez a nyitottság pontosan?
– Több mint 100 templom csatlakozott ehhez a rendezvényhez missziós lelkületű plébánosokkal. Idén a katolikus, református, evangélikus templomok mellett szép számmal jelentkeztek zsinagógák is. A hívekkel előre szerveznek programokat. Bemutatják művészeti értékeiket éppúgy, mint hitéleti értékeiket. Van olyan város, ahol a történelmi egyházak templomaihoz vezető utat összekötik kis mécsesekkel, így el lehet zarándokolni hozzájuk, vendégül látni, megismerni jobban egymást. Szeretettel ajánljuk mindenkinek a részvételt, hiszen ismereteiket is bővítik, s emellett misszionálnak is e programmal a vendéglátó temp­lo­mi közösségek.