Jojo Nyuszi
2020. február 11. / Dercsényi Dávid

Lehet-e végtelenül pimaszul bizonyos zenéket zavarba ejtően bizonyos képsorok alá keverni? Lehet-e a második világháborúval és Hitlerrel viccelődni? Régi kérdések ezek, előbbi már legalábbis az Apokalipszis most idején megfogalmazódott, amikor

a dicső amerikai hadsereg Wagner zenéjére géppuskázta le a vietnami lakosságot, utóbbi első felbukkanása pedig mondjuk Roberto Benigni Az élet szépje idejére datálódik vissza.
A választ a fenti filmek kritikai és díjakban megfogalmazódott elis­merése adta meg: lehet. Lehet, ha a pimasz, meghökkentő, sokkoló eljá­rás­nak megvan a maga értelme, helye, szerepe. A Jojo Nyuszi is pedzegeti mindkét témakört. Össze lehet-e hozni a Beatlest Hitlerrel, lehet-e egy stand-upos humorával hozzányúlni a Harmadik Birodalom bukásához?
A 10 éves Jojo legnagyobb vágya, hogy Hitler legtökéletesebb alatt­va­lója legyen, olyannyira, hogy a Führer meg is jelenik lelki szemei előtt. Megformálója a film rendezője, az új-zélandi Taika Waititi, a Thor: Ragnarök, a Vademberek hajszája és a Mandalorian című Star Wars-sorozat egyik rendezője. Jelenetei tökéletesen mutatják, miben jó: elgondolkodtató verbális és képi humor. A kis Jojo, aki nyomokban az 1979-es Schlöndorff-féle A bádogdob főhősére, Oskarra emlékeztet, tehát nácibb a nácinál, de egy nap rá kell jönnie, hogy otthonában valami nagy titok lappang, és ez rendesen pró­bá­ra teszi lojalitását.
A Jojo Nyuszi mondjuk úgy, igazi poszt Wes Anderson-film, hasonló a tempója, ritmusa, világlátása, a karakterek felépítése. Az igazán nagy kérdés pedig az, hogy mindez a fent felvázolt sajátos nyelv, ami egyébként valóban valamennyire egyedinek tűnik, megéri-e. Kerekedik-e valami olyan erős élmény, ami igazolja azt, valóban megérte az antiszemitizmussal poénkodni?
Illetve adódik még egy kérdés: eléggé bátor-e a film a tabudöntögetésben? Nyilván mindenkinek máshol vannak a határok, de talán többeknek lesz kevés, amit egy ilyen botrányfilmnek kikiáltott darab felkínál. Valami van, de nem az igazi.
Aki viszont mindezeket félretéve egy fordulatos, a maga módján érzelmes, különleges humorú filmet keres, ami nem mindennapi szemszögből láttatja a második világháborút, és hozzá olyan alakításokat is szívesen néz, mint Scarlett Johanssoné vagy Sam Rockwellé – mindketten hozzák azt, amit üzembiztosan tudnak –, nem fog csalódni. Nem egy Három óriásplakát Ebbing határában, de nem is valami öncélú, olcsó poén­kodás.

Jojo Nyuszi (12)
(Jojo Rabbit)
Amerikai, feliratos film
Rendező: Taika Waititi
Főszereplők: Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Sam Rockwell, Scarlett Johansson, Rebel Wilson, Stephen Merchant
108 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary
Már a mozikban