Szabad szellem volt és maradt
2020. március 17. / P. Á.

Rajk László 2019-ben volt hetvenéves, a Kossuth-díjas építésszel, díszlet- és látványtervezővel, a magyar közélet aktív szereplőjével 2009-ben készített életinterjút Mink András történész. A tér tágassága című kötet ennek az interjúnak egy 2019-es beszélgetéssel kibővített,

szerkesztett változata. Rajk László beszél koncepciós perben elítélt, majd kivégzett kommunista politikus édesapjáról, Rajk Lászlóról. Arról, hogy előbb a nevét vették el, majd amíg édesanyját bebörtönözték, in­té­zet­be dugták, hogy aztán az édesapja újratemetésén, kilencévesen végre édesanyjával lehessen. Az 56-os forradalom bukása után a ro­má­niai Snagovba száműzték édesanyjával, Nagy Imrénével, Vásárhelyi Miklóssal és másokkal.
Ezután az elképesztően nehéz életkezdet után több külföldi egyetem ösztöndíjasa volt, építész lett, a legjobbak egyike. Az egyetem el­vég­zé­se után folyamatosan dolgozott. Legismertebb munkái közül a legjátékosabb a Lehel csarnok, különleges művészi látásmódját mu­tat­ja az auschwitzi haláltábor magyar emlékkiállítása. Számos film, pél­dául az Oscar-díjas Saul fia és a Napszállta látványterve is őt dicséri.
1975-től a rendszerváltó demokratikus ellenzék tagja volt. 1980-tól 1988-ig csak álnéven dolgozhatott. 1981-ben Demszky Gáborral megalapította az AB Kiadót, lakásán megnyitotta a szamizdatokat terjesztő „Rajk butikot”. 1983-ban a házkutatások, letartóztatások után kilakoltatták, lakását elkobozták. 1988-ban a Sza­bad Demokraták Szövetségének alapító tagja, 1990-96 között pártja országgyűlési képviselője volt. 1996-ban a kormányszintű korrupció elleni tiltakozásként lemondott képviselői mandátumáról. 2009 júliusában ki­lé­pett az SZDSZ-ből.
A kivételesen bátor, szabad alkotó életéről készült könyvet fotók és dokumentumok teszik teljessé, amelyek életének, pályájának legfontosabb állomásait dokumentálják. A történeti hátteret összefoglaló jegyzetanyag és névjegyzék egészíti ki.
Rajk László nem érte meg a könyv megjelenését, egy betegség váratlanul és drámai gyorsasággal ragadta el. Haraszti Miklós politikustársa így búcsúzott barátjától: „De Oscar-díjas filmmel koronázott világhírét, földi jócselekedeteit és remekműveit mintha csak extra ajándékként hagyta volna hátra, hogy őrá magára emlékeztessenek, arra a mennyei minőségre, amely a lényéből áradt.” Ha lényének mennyei minősége fá­jón hiányzik is, épületeivel, filmjeivel és ezzel a különleges könyvvel egy kicsit mégis velünk marad mindig.

Rajk László – A tér tágassága (életútinterjú) – kérdező Mink András
Magvető Kiadó, 2019
550 oldal / 4999 Ft