Mint Gepetto, aki életre kelti a fabábukat
2020. október 06. / B. Á.

Első ízben támogatott induló, elektronikus előadókat a Hangfoglaló Program. A Zsüd név mögött megbújó Vincze Judit pedig úgy döntött, az így elnyert lehetőséget arra használja, hogy elindítsa személyes, hangszeres elemeket is felvonultató projektjét.

Már a Zsüd alteregó előtt is producerkedtél, voltak saját szer­ze­mé­nyeid is, miért döntöttél úgy, hogy most egy új név alatt is kipróbálod magad?
Zs.: Egyszerű oka van: elkezdtem eléggé más jellegű zenéket írni, és úgy éreztem, hogy ez a váltás megérdemel kommunikációban is egy tiszta lapot.

Az első, Zsüd név alatt kiadott dalod, a Birds teljes egészében a te mun­kád a vokáltól a keverésig. Ez jellemző lesz a továbbiakban is?
Zs.: Ameddig a határaim engedik, igyekszem mindent magam meg­ol­dani. De nem esik nehezemre annak beismerése sem, ha már va­la­mi­ben külső segítségre van szükségem. Így több dalban felbukkannak majd hangszeres zenészek, gitár, hegedű és egy dal erejéig nagybőgő is. Dala válogatja, hogy ilyenkor mennyire vagyok kontroll-megszállott: ha már hallom a fejemben a hangszeres dallamot, akkor arra törekszem, hogy az szülessen meg, ha viszont csak egy érzet van, hogy milyen hangszert kíván a kontextus, szeretek teret adni a másiknak az improvizációra.

Tanítasz az imPro Schoolban is. Számodra mit jelent az a közeg?
Zs.: Annak idején én is diákként kezdtem az imPrós pályafutásomat. Szó szerint az Előkészítő képzésen láttam először Abletont, úgyhogy talán túlzás nélkül mondhatom, hogy kardinálisan hatott a zenémre. A felszedett és most már tovább is adott technikai tudás mellett elképesztően hálás vagyok azért is, hogy ennek a közösségnek a része lehetek, ahol ugyanúgy helye van a kocka témáknak (ki milyen pluginre van éppen rákattanva) és a mélyfilozófiai beszélgetéseknek egyaránt. Feltétel nélkül támogatjuk egymás fejlődését, nemcsak a képzések alatt, hanem öregdiákként is.
Hogyan tervezed a következő lépéseket a karrieredben? EP-ben, nagylemezben gondolkodsz, vagy jó lenne – amennyire a vírus engedi – élőben is megszólaltatni majd a dalokat?
Zs.: Ebből a szempontból tudom, hogy ódivatú vagyok, de én szeretem az album formátumot, úgyhogy előadóként is ebben gondolkodom. Ugyanakkor azt is tudom, hogy ez kommunikációs szempontból nem előnyös, így a megjelenés előtt több felvezető single várható. Idén nagyjából minden hónapban lehet számítani egyre, a nagylemez pedig jövőre érkezik. Már elkezdtük a próbákat, hogy színpadra is vigyük a produkciót, Havasi-Hollanda György (gitár) és Bakai Márton (hegedű) fog kiegészíteni az élő felállásban. Elképesztő zenészek mind a ketten. Úgy érzem magam most, mint Gepetto, aki eddig csak készítette a fabábukat, és azok most egyszer csak elkezdenek életre kelni.