„Istennők és lábtörlők”
2020. december 07. /

Pablo Picasso finoman szólva sem bánt jól a nőkkel, és az, hogy nem ő volt az egyetlen zseni a történelemben, aki előbb kihasználta, majd eldobta múzsáit, nem menti fel. Beszédes, hogy éle­té­nek hét jelentős „múzsája” közül kettő öngyilkos lett, kettő megőrült. A mester nem csomagolta

be véleményét, azt mondta egyik múzsájának: „Kétféle nő létezik, isten­nők és lábtörlők”. Számára az ideális múzsa szép volt és alá­zatos, engedelmes szerető, aki azt is elfogadta, hogy a mester ne csak nála keresse a boldogságot.
Anne Girard könyve Picasso és Eva Gouel kapcsolatáról szól. A vidékről Párizsba került Eva álma az volt, hogy sztár legyen. Fiatalon varrónőként dolgozott a Moulin Rouge-ban, ahol felfigyelt rá Picasso, ő pedig nem tudott neki ellenállni, és a viszonyból szerelem lett, a festő életének első nagy szerelme. A szerző szenvedéllyel mutatja be a törékeny, visszahúzódó, ugyanakkor csodálatos Evát, közben pedig bevezeti az olvasót Gertrude Stein szalonjába, a Moulin Rouge kulisszái mögé, és feltárja a 20. század ikonikus művészének szívét. Eváról keveset tud az utókor, Picasso képein sem látható, de sokat neki ajánlott, élete vége felé pedig róla beszélt a legnagyobb szeretettel. Ez persze nem tartotta vissza attól, hogy párhuzamos szerelmi viszonyokat tartson, még akkor is, amikor Eva tuberkulózisban a halálos ágyán feküdt.
Anne Girard: Madame Picasso
Kossuth Kiadó, 2020
526 oldal / 3990 Ft