Korszakok a múzeumban: 17. század
A barokk kor művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum új kiadványa

2021. január 02. /

Új ismeretterjesztő könyv jelent meg a Szépművészeti Múzeum Korszakok a múzeumban el­ne­ve­zé­sű múzeumpedagógiai sorozatában 17. század címmel; a kiadvány ezúttal a barokk korszakot viszik közelebb a művészet kedvelőihez a gyűjtemény ismert és kevésbé ismert műtárgyainak
bemutatásán keresztül. Az ismeretterjesztő sorozat szerzői mind múzeumpedagógusok, akik könnyített nyelvezettel, múzeumpedagógia szempontokat követve írják a könyveket, hogy mindenki számára ért­he­tő és izgalmas legyen, a bonyolult dolgokról egyszerűen és él­vez­hetően mesélnek a művészet kedvelőinek. Az izgalmas könyvben az adott kor képről képre, fejezetről fejezetre tárul fel az olvasók előtt, miközben megismerkedhetnek a korszakra jellemző műalkotásokkal, érdekességekkel és fogalmakkal is. A kiadványokat illusztráló lát­vá­nyos fotókon pedig a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének mű­tár­gyai jelennek meg.
A sorozat első része az elmúlt évben jelent meg, ez a kiadvány az ókori Egyiptomot mutatta be, és hasonló volt a tartalmi felépítése, mint a most megjelent köteté.
A barokk korszakot bemutató könyv Kor-kép fejezetében a 17. szá­zad­ban zajló társadalmi, kulturális, művészeti folyamatok rövid, frappáns összefoglalója olvasható. A Kedvenc műtárgyak című fejezet alatt pedig a szerző, Deme Edina a saját kedvenc, gyűjteményben őrzött műtárgyakon keresztül mutatja be a barokk művészetet. A tizenöt műtárgy között megtalálható El Greco, Anthonis van Dyck, Velázquez, Rubens, Ribera egy-egy festménye, valamint Rembrandt-grafika is. A leírások mellett egy-egy érdekes kérdés is felvetődik, így játékosabbá válik a tartalom feldolgozása.
A kiadványban kultúrtörténeti érdekességekről is lehet röviden olvasni a gyűjteményben megtalálható festmények és szobrok révén, de az illusztrációkon keresztül a különböző művészettörténeti fogalmakat is könnyedén megérthetik az olvasók. A könyvsorozat folytatódik, a tervek között szerepel a múzeum gyűj­te­mé­nyében lévő további kincsek bemutatása is az ókori Görögországon, Rómán és a középkoron át egészen a 20. századig.