Rocktörténet hangosan – elindult a Beatkorszak-podcast
2021. március 25. /

Beatkorszak címmel pop- és rocktörténeti podcastot indított a Volt egyszer egy beatkorszak csa­pa­ta. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Al­prog­ram­ja támogatásával működő lap szerzői és vendégeik hetente jelentkeznek új beszélgetésekkel
­a Beat Rádió hullámhosszán. A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek könnyűzenéjéről szóló adások a blog felületén is vissza­hall­gat­hatók.

A Volt egyszer egy beatkorszak öt évvel ezelőtti indulása óta elő­szeretettel közöl interjúkat, hiszen az oldal szerzői számára mindig izgalmas a nagy idők alakítóival, tanúival és kutatóival idézni fel az elmúlt évtizedek könnyűzenéjének eseményeit. Fontosnak gondolják, hogy megörökítsék és közvetítsék a szemtanúk emlékeit, ezért is mond­tak szívesen igent a Beat Rádió munkatársainak megkeresésére, akikkel ezentúl egy hetente jelentkező, pop- és rocktörténeti be­szél­ge­tős műsor elkészítésében működnek együtt.
Az adások házigazdáit és vendégeit a zene iránti rajongás köti össze. A műsorban billentyűsökkel és fúvósokkal, ütősökkel és gitárosokkal, front- és háttéremberekkel, koncertszervezőkkel és menedzserekkel hangoznak el beszélgetések, de a megfordulnak majd a stúdióban fotósok és filmesek, újságírók és könyvszerzők, legendák és tanítványok, gyűjtők és kutatók, klubvezetők és bootleg-mágusok is.
Mindenki, aki a Volt egyszer egy beatkorszak szerzőihez és olvasóihoz hasonlóan a hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek könnyűzenéjének bűvkörébe került valamiképp, akit megindítanak a beatslágerek akkordmenetei, az „őszinte, kőkemény rock” szólói vagy az underground-szcéna szövegei, és akiktől meg­tud­ha­tunk a dalokról – vagy éppen azok hátteréről – valami fontosat.
Járt már a stúdióban a legfeketébb „Fekete Bárány”, Pálmai Zoltán és a harmincötödik születésnapját ünneplő Tudósok frontembere, drMáriás. Bálint Csabával Radics Béla mítoszáról, Majnik Lászlóval a Hungária zenekar különleges diszkográfiájáról beszélgettek, Gerendai Károllyal pedig a Sziget születése előtti időket elevenítették fel.
A Beatkorszak minden péntek délután hattól hétig új adással jelentkezik a Beat Rádió hullámhosszán, de a beszélgetések természetesen a beatkorszak.blog-hu oldalon is visszahallgathatók. A podcast mű­sor­ve­zetői: Bajnai Zsolt, Rozsonits Tamás, Váradi Ferenc és Vass Norbert.