2021. április 14-én E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában
2021. Április 08. /

Esterházy Péter születésnapján a Katona József Színház ezzel a produkcióval tiszteleg az író előtt. Mottó: „Miről is beszélek? Hagyom magam sodortatni a szavak által. Egy nagynéném – az úgynevezett nagy családokat nem az apák és anyák teszik, hanem a varázslatos nagynénik,

nagybácsik, távoli unokaöcsök, -húgok és kuzinok –, egy ilyen távoli, va­rázs­latos tante mondja: Nem olvasok olyan könyvet, amelyet össze lehet foglalni. Én meg nem szeretnék ilyen könyvet írni. És ilyen be­szé­det sem tartani. Sodornak a szavak.” Esterházy Péter 1950. április tizennegyedikén – ahogyan azt az „Egy nehéz nap éjszakája” című EP-írásból tudjuk – a nap 4 óra 59 perckor kelt… derűs, biztos volt az élet, jól ment a munka, a Gönczi domborító brigád fej-fej mellett haladt a Pócza domborító brigáddal… Nagykőrösön vetették már az uborkát, s az idő szerint immár 10 500 kataszteri holdon termesztettünk gya­po­tot, úgy tervezvén, hogy 1954-ben majd 100 000 kataszteri holdon termesztünk gyapotot. 1950 áprilisában Ádám Margit a mezőkövesdi do­hány­be­váltóban élmunkás és újító lett… Major Tamás elvtárs el­sza­valta Majakovszkij „Beszélgetés Lenin elvtárssal” című versét… és megtudhattuk, hogy Bakfis melltartónál drágábbat találhatunk, de ha szívünk szakad is belé, jobbat soha. Máté Gábor hangján megszólal az első Esterházy- mondat, és elkezdődik egy olyan színházi este, melynek tartalmát – a mottóbeli varázslatos tante szigorú elvárásának messzemenően megfelelve – teljességgel lehetetlen összefoglalni. A legjobb tehát, amit tehetünk, ha hagyjuk magunkat sodortatni mi is, mindenféle védőfelszerelés nélkül, a szavak által. A többi majd jön magától.

Összeállította: vargadramviktor. Közreműködik: Lukács Miklós cimbalomművész. Felolvassa: Máté Gá­bor. Az előadás április 14. 19 órától április 16. 23 óráig látható az eszinhaz.hu oldalon. Jegyek legkésőbb 16-án 19 óráig válthatók.