A könnyűzenéről Marosvásárhelyen
2021. szeptember 08. / PT

Harmadik alkalommal rendez közös konferenciát a Marosvásárhelyi Rocksuli és a Hangfoglaló Program könnyűzenei oktatási alprogramjában támogatott Hangőr Egyesület. A „Neked is könnyű
legyen!” című tanácskozás fókuszában ezúttal az erdélyi könnyűzenei képzés helyszínei és fejlődése áll majd.
„Közös hangok” címmel 2019 márciusában rendezték azt az első konferenciát Marosvásárhelyen, amely a könnyűzenei oktatás lehetőségeit járta körül. A tanácskozás apropóját akkor a nem sokkal korábban elindult Marosvásárhelyi Rocksuli adta, időpontját pedig az Öröm a Zene tehetségkutató helyi válogatója jelölte ki. A két évvel ezelőtti eseményen elsősorban a magyarországi jó gyakorlatokat mutatták be az előadók, ezzel segítve a szárnyait bontogató erdélyi könnyűzenei oktatást.
Tavaly némileg fordult a kocka, hiszen a járvány előtt még kora tavasszal tartott eseményen az erdélyi könnyűzenei képzőhelyek kerültek előtérbe. Korpos Szabolcs a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Gimnáziumban alkalmazott könnyűzenei oktatásról beszélt, Dr. Fazakas Áron a kolozsvári Sapientia Egyetem hangmester-képzését mutatta be, miközben a Marosvásárhelyi Rocksuli első éveinek fele­le­ve­nítése alatt az is kiderült, Erdélyben olyan Unió-kompatibilis bizonyítványt lehet szerezni, amilyenre a magyarországi szakemberek csak vágyakoznak.
[kep3]
A Marosvásárhelyi Rocksuli és a Hangőr Egyesület az év eleje óta keresi a lehetőségét a konferenciasorozat folytatásának, amelyet szeptember 3-án rendezhetnek meg a Maros menti város főterén, az Apolló-palotában. A „Neked is könnyű legyen!” című tanácskozás ezúttal az erdélyi rocksulik fejlődő rendszerére helyezi a hangsúlyt, így nemcsak a vásárhelyiek, de további két, hamarosan induló intézmény is bemutatkozik majd. Az előzetes tervek szerint szó lesz a pandémiás helyzet hatásairól, az online oktatás utáni, jelenléten alapuló képzés folytatásának lehetőségeiről, de ismét előadnak a kolozsvári intézmény szakemberei is, illetve a magyarországi könnyűzenei képzés átalakulásáról is hangzik majd el referátum.
A tanácskozás időpontját ezúttal is az Öröm a Zene tehetségkutató marosvásárhelyi válogatója jelölte ki, amit szeptember 4-én rendeznek a helyi Jazz Clubban. Ugyanakkor ebben az évben is lesznek kísérő programjai a tanácskozásnak, hiszen szeptember 3-án 10 órakor nyílik az Apolló-palotában Vértes György rockfotós kiállítása. Délután pedig a magyar könnyűzene kutatása kerül terítékre, illetve a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja saját kiadványaiból könyv­be­mu­tatót is szervez. Ha pedig sikerrel járnak az előkészületek, akkor Marosvásárhelyre kerülhet az első határon túli Poptörténeti Emlékpont, amely a magyar könnyűzene fontos, megőrzésre érdemes helyszíneinek állít emléket immár 2016 óta.
(A konferenciáról és a kísérő programokról további információk a poptanitas.blog-on.)