Jobbnál jobb magyar filmek a mozik októberi kínálatában
2021. október 11. /

Október első napjaitól érkezik a mozikba a Külön falka, amely a rangos Karlovy Vary-i Film­fesztiválon debütált. Kis Hajni érzékeny filmjének börtönviselt főhőse kidobóként dolgozik az éjszakai életben. Amikor a vadóc, öntörvényű lány megtudja, hogy apja kijött a börtönből, a tiltás
ellenére felkeresi őt, és ez a találkozás mindkettőjük életét megváltoztatja.
Szeptember 27-én lenne 100 éves Jancsó Miklós, ebből az alkalomból újra műsorra tűzik a mozik az 1965-ben készült Szegénylegények teljes körű restauráláson átesett változatát, amit néhány éve, a bemutató 50. évfordulóján Cannes-ba is meghívtak.

[kep3]

Fabricius Gábor a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Eltörölni Frankot című filmje október 7-tól látható a mozikban. A történet 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, ezért az elmegyógyintézetbe kerül, ahol a rendszer az ellenségeit próbálja titokban elhallgattatni.
Október 14-től érkezik a 60-as években játszódó kémfilm, A játszma Kulka János, Nagy Zsolt és Scherer Péter főszereplésével, amely legalább annyira feszültnek és izgalmasnak ígérkezik, mint tíz évvel korábbi elődje, A vizsga.
A természetfilmek szerelmesei számára igazi ünnep lesz október 21., amikor a mozikba kerül Török Zoltán, a kultikussá vált Vad Magyarország – A vizek birodalma rendezőjének új mozifilmje: a Vadlovak – Hortobágyi mese. A film káprázatos felvételeket vonultat fel a világ egyik legnagyobb vadló méneséről, amelyet az alkotók három éven keresztül követtettek a forró nyárban és a téli fagyban egyaránt.
Végül október 28-tól, Halloween éjszakájához közel érkezik a mozikba Bergendy Péter Post Mortem című misztikus horror-thrillere , amely tavaly októberben mutatkozott be a horrorfilmek legnagyobb presztízsű seregszemléjén, a Sitgesi Filmfesztiválon, és azóta sorra járja a világ legnagyobb műfaji fesztiváljait, s gyűjti be a különböző filmdíjakat. A kísérteties történet 1918 fagyos telén játszódik, főhőse egy fiatal vándorfotós (Klem Viktor) aki abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében.