Filmtörténeti kiállítás nyílt Szentendrén az Inforg Stúdióról
2021. október 11. /

A Muhi András által alapított és vezetett, a rendszerváltás utáni évtizedek egyik legjelentősebb hazai filmgyártójává vált Inforg Stúdióról, alkotásairól szóló nagyszabású kiállítás nyílt szep­tem­ber végén Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében.
­A tárlat segítségével a magyar filmtörténet egy kiemelkedő korszaka elevenedik meg. A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000-2010 címmel a MűvészetMalomban megtekinthető tárlat a tíz éven át mű­kö­dő produceri iroda 270 rövid-, dokumentum-, animációs és já­ték­film­jé­ről, a készítésük körülményeiről, az alkotóiról és erről a pezsgő filmes korszakról ad komplex áttekintést. A kiállítás részeként a szentendrei P’Art Moziban és a debreceni Apolló Moziban az Inforg Stúdió számos filmjét levetítik, köztük olyan, hazai és nemzetközi sikert elérő al­ko­tá­so­kat, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’Aziz, a Barthalo, A világ nagy..., a Pánik és A fény ösvényei.
„Ezzel a kiállítással visszatekinthettem, rendszerezhettem a produceri pályafutásom legjelentősebb időszakát. Azt gondolom, hogy a Balázs Béla Stúdió és a Duna Műhely után az új évezredben az Inforg Stúdió volt az a hely, ahol igazán figyelmet és lehetőséget kapott a kö­vet­ke­ző, tehetséges fiatalokat felvonultató filmes generáció.” – emelte ki az egykori Inforg Stúdió vezetője, Muhi András, aki hozzátette, hogy a tárlat a 2000 és 2010 közti korszak szellemi, gazdasági, társadalmi változásainak, folyamatainak a tágabb értelmezhetőségét is lehetővé teszi.


­