Cézanne-tól Malevicsig – Árkádiától az absztrakcióig
2021. november 03. /

Kilenc évvel a nagy sikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című kiállítást követően újabb Cézanne-kiállításnak ad otthont a Szépművészeti Múzeum, a most nyíló tárlat ezúttal a francia mester életművének és az európai avantgárd művészek 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja.
A Cézanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállításon több mint százhúsz műalkotást láthat a nagyközönség. A február közepéig látható tárlatra a múzeum saját anyaga mellé a világ mintegy negyven jelentős gyűjteményéből kölcsönözött remekműveket. A 2021 őszén nyíló újabb kiállítás az aixi mester, Paul Cézanne és több jelentős, klasszikus avantgárd művész kapcsolódási pontjait vizsgálja. Míg a 2012-2013-as bemutató határozott narratíva mentén kísérte végig a nagy elődök (például Michelangelo, Gianlorenzo Bernini, Nicolas Poussin) és Paul Cézanne ecsettel, agyaggal, vésővel, vízfestékkel és ceruzával megformált találkozási pontjait, az új tárlat az absztrakció kérdését tanulmányozza.
Cézanne munkái mellett a De Stijl mestereinek (Piet Mondrian, Theo van Doesburg, Huszár Vilmos), az orosz avantgárd művészeinek (Kazimir Malevics, Alekszandr Rodcsenko, Nikolaus Pevsner, Mihail Larionov) és a Bauhausban is dolgozó alkotóknak (Paul Klee, Lyonel Feininger, Moholy-Nagy László, Bortnyik Sándor) a munkáival találkozhat a közönség. Ezzel a tárlattal egy nemzetközi szinten is jelentős kiállítássorozat indul a Szépművészetiben, Cézanne után ugyanis Hieronymus Bosch, majd Matisse, végül El Greco műveivel találkozhat jövőre a nagyközönség a múzeum falai között.
Szépművészeti Múzeum
2021. október 29. – 2022. február 13.