Decemberi mozis körkép
2021. december 03. /

Az év utolsó hónapjában számos különleges filmalkotás érkezik a hazai film színházakba, ezekből válogattunk az alábbi összeállításunkban.
A könnyed szórakozásra vágyóknak nagyszerű kikapcsolódás lehet Tiszeker Dániel november 25-

től mozikba kerülő, Nagykarácsony című romantikus vígjátéka Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien és Csuja Imre főszereplésével. A történet főhőse Arnold, a lánglelkű tűzoltó, aki még karácsony előtt meg akarja kérni a barátnője kezét. A romantikus ese­mény azonban katasztrófába torkollik: nemcsak a szívét törik össze, hanem egy furcsa baleset hatására tériszonyos is lesz. Emiatt egy karácsonyi vásárba helyezik át tűzvédelmi ügyeletesnek, ahol megis­mer­kedik egy lelkes tanító nénivel, Eszterrel.

[kep3]

December 16-tól érkezik a mozikba a Legjobb tudomásom szerint című, több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert új magyar film. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint érzékeny pszichológiai drámája egy örökbefogadó házaspár (Hámori Gabriella és Bodolai Balázs) kálváriáját mutatja be, miután a nő egy átmulatott éjszakát követően azt állítja férjének: szexuálisan bántalmazták. Mivel az ellentmondásos tanúvallomások miatt a rendőrség nem tud továbblépni az ügyben, a férfi maga próbál meg utánajárni, mi is történt pontosan azon az éjszakán.

December 23-tól látható Az örökbeadás című olasz dráma, amely különösen érzékeny témát dolgoz fel. A valós eseményeken alapuló, szívbe markoló és felemelő történet főhőse egy harmincas évei közepén járó, egyedülálló apa, aki megtudja, hogy súlyos betegsége miatt csupán néhány hónapja van hátra, és ke­re­sésnek indul, hogy megfelelő nevelőszülőket találjon kisfiának. A korábban producereként (Alul semmi) Oscar-jelölést kapott Uberto Pasolini új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált.

Vincent Cassel és Bérénice Bejo főszereplésével december 23-tól érkezik a Mese a barátságról című vígdráma, amelyben két francia házaspár évek óta tartó barátságát alapjaiban rengeti meg a hír: Léa, aki négyük közül a legcsendesebb és legvisszahúzódóbb, titokban regényt írt. A könyv hirtelen a bestsellerlisták élére kerül, ám az ünneplés helyett féltékenykedés veszi át a főszerepet, ami tragikomikus helyzetek sorát eredményezi.

Különleges színfolt a december 30-tól mozikba kerülő Én vagyok a te embered című német romantikus sci-fi vígjáték, amelynek múzeumi kutatóként dolgozó főhősnőjét a főnöke ráveszi, hogy vegyen részt egy rendkívüli kísérletben. és három hétig éljen együtt egy humanoid robottal. A közeli jövőben játszódó film hol kacagtató, hol megrendítő módon feszegeti az örök kérdést: mi az, ami emberré tesz bennünket? Maria Schrader filmje az idei Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, ahol a főszereplő, Maren Eggert Ezüst Medvét nyert a legjobb színészi alakításért.

A 2021-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje, a francia kultrendező, Leos Carax (Holy Motors) Annette című musical-drámája december 30-tól érkezik a mozikba. Az Adam Driver és Marion Cotillard főszereplésével, és a legendás Sparks együttes közreműködésével készült alkotás a legjobb rendezés és a legjobb filmzene díját hozta el Cannes-ból. A showbusiness kulisszái mögé bepillantó, elvarázsolt történet szereplői egy stand-up komikus, egy világhírű operaénekesnő és különös képességgel születő gyermekük.