„Ami belefér” – az év utolsó napjain nagy zenék szólnak a Fonóban
2021. december 05. /

Csak a legjobbakból válogatott a Fonó idén is az év végi sorozatban. A Romengo egy este lép fel Boban Markoviccsal és zenekarával, a Jazz előszilveszteren pedig három különböző formáció várja a közönséget. Lemezbemutatóra készül a Csángálló, az évzáró táncházban pedig mezőségit
húz­nak majd. Hagyományosan gazdag az év vége a Fonóban, táncházakkal, világzenei nagykoncertekkel, jazzprodukciókkal és persze népzenével búcsúztatják az évet.
Formabontó és hagyománytisztelő, a gyimesi és moldvai csángók világa és a Balkán izgalmas népzenéje találkozik a zenészek szabad gondolkodásmódjával, improvizációival a Csángálló muzsikájában. A zenekar minden koncertje pszichedelikus élmény, koncertjük nemcsak virtuóz buli, hanem muzsikájuk eredetének tudatállapota is. A Sára Csobán és Bősze Tamás által alapított zenekar a Fonóban mutatja be új albumát december 18-án, amelyet lehetetlen lesz ülve végighallgatni! A zenekar hite szerint „a zene univerzális nyelv az emberek között, ami gyógyít, felemel, s elrepít a képzelet szárnyain, hogy visszataláljunk gyökereinkhez, mely táplálja a törzset, hogy az ágakból nőtt levelek szabadon táncolhassanak a fényben.”

[kep3]

A Fonó Szerda táncházak évzárója idén a táncházi „best of”, a mezőségi táncok köré épül. Több zenekar húzza majd a talpalávalót, a nagyszínpadon pedig gálaműsorral készülnek. A táncházba bármilyen tudásszinten be lehet kapcsolódni, táncmester segíti a táncokkal ismerkedőket.
Boban Markovic és zenekara Budapestre érkeznek, és hozzák magukkal mindazt a balkáni energiát, fúvósokat és ritmust, amitől zsigerig hatol a zenéjük. A Romengo az elmúlt években bejárta a világot, minden toplistás helyezést elért. Az elmúlt években ők a világzene egyik sikerprodukciója. Énekesük, Lakatos Mónika 2020-ban elnyerte a legnagyobb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX Artist Awardot, amelyet mint második magyar díjazott (2008 – Muzsikás) és mint első roma asszony a díjazottak történetében vehetett át a WOMEX díjátadón a Müpában.
Két emblematikus formáció és nagy formátumú alkotók: a Romengo Lakatos Mónikával és Boban Markovic zenekara december 29-én a Fonóban – különleges és megismételhetetlen este lesz.
December 30-án hagyományosan jazz tölti be a zeneház termeit. Kaltenecker Zsolt és Mózes Tamara közös duóformációjukkal lépnek fel. Mindketten igen széles zenei spektrumon mozognak, közös zenei uni­ver­zu­muk a jazz, a pop, a rock, az elektronikus hangzások, a progresszív zenei elemek és az improvizáció különleges keveréke. Tálas Áron és zenéje az egyik legjobb dolog, ami történhet egy koncertlátogatóval. Az idén harmincéves zongorista, dobos és zeneszerző, Tálas Áron a hazai fiatal jazzgeneráció egyik leg­na­gyobb figyelmet érdemlő alakja, aki triójában Barcza Horváth József bőgőssel és Gyárfás Attila dobossal játszik együtt. Horváth Tojás Gábor visszatérő vendég a Fonó színpadán. Triójától főként saját szer­ze­mé­nyeket hallhatunk, hangzásukat akusztikus jazzként definiálják.

A Fonó programjairól bővebben a fono.hu oldalon tájékozódhatnak.

Fonó Budai Zeneház
XI., Sztregova u. 3.