Dalokról és más slágertémákról
2022. Április 12. / K. B.

„Nem az ágyban végzem, hajt a vérem” című, a beatzene és a szocialista alvilág kapcsolatait feszegető témával indult a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előadássorozata a Kossuth Klubban. Júniusig további öt alkalommal várják a magyar könnyűzene múltjának kevésbé ismert
részletei iránt érdeklődőket a beatkorszak.blog.hu szerzői.
A Hangőr Egyesület szervezésében indult útjára a Volt egyszer egy beatkorszak ingyenes előa­dás­so­rozat a budapesti Kossuth Klubban március közepén. A beatkorszak.blog.hu szerzőinek élő, vetített előa­dás­so­rozatát Bezsenyi Tamás kriminológus, történész nyitotta, aki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), illetve a győri Széchenyi István Egyetem oktatójaként több mint egy évtizede kutatja a szo­cia­lis­ta, valamint a rendszerváltás utáni éjszakai életet, az abban meg­mu­tat­kozó szervezett bűnözést. A „Nem az ágyban végzem, hajt a vérem” című előadásában a korabeli beatzene és az alvilág kapcsolatát fe­sze­gette a Tangó és Kes podcastet is készítő Bezsenyi Tamás.
Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőr­zé­sét Támogató Alprogramja révén megvalósuló előadássorozat június elejéig kéthetente, szerda esténként jelentkezik a Kossuth Klubban. Március 30-án Vass Norbert „Másként fésülködők” címmel a punk magyarországi megjelenéséről, megfigyeléséről és megregulázásáról beszél majd. Április 13-án Bihari Ba­lázs Menedzserek szürkezónában címmel a Kádár-kori popmenedzserek életéről beszél, míg 27-én Dr. Bálint Csaba plakátokon keresztül mutatja be a rendszerváltás előtti könnyűzenei életet. Május 11-én Dr. Csatári Bence Szocialista erkölcscsőszök, avagy a pénznek nincs szaga címmel az Országos Rendező Iroda (ORI) működésébe nyújt majd bepillantást, a félévet záró, június 1-jei alkalommal pedig Koszits Attila segítségével a Kádár-kori könnyűzenei sajtó világában kalandozhatnak az érdeklődők.
Bajnai Zsolt, a sorozat szerkesztője az ingyenes előadássorozat kapcsán elmondta, hogy terveik szerint minden alkalommal egy-egy könnyűzenei kötet bemutatásával indul majd a nagyjából egyórásra tervezett, prezentációkkal érthetővé tett program. Az előadásokat rögzítik is, így azok néhány hónappal az élő el­hang­zás után a világhálón keresztül is elérhetőek lesznek.
Mivel a beatkorszak.blog.hu szerzői jóval többen vannak, mint ahányan az első félévben előadást tarthatnak, illetve az első előadók is felvetettek már újabb témákat, a szerkesztő szerint biztosra vehető, hogy ősszel újabb előadásokkal folytatódik a Volt egyszer egy beatkorszak sorozat.