A Fonó áprilisi ajánlata
2022. Április 12. /

Lemezbemutató koncert – Branka: Én Csépem

Branka: Én Csépem című lemeze decemberben jelent meg a Fonó kiadásában, azóta színpadon az album különleges anyagát még nem hallhattuk. A lemez a Zűrös Banda tagjaként is ismert,

szerb-ma­gyar gyökereiből táplálkozó énekesnő, Básits Branka szülőfalujában, Szigetcsépen készített gyűjtésein alapszik. Ezeket a zenei anyagokat szűrte át saját magán az énekesnő, így született meg az első önálló lemez, amely most élőben is hallható lesz a Fonó színpadán április 30-án.
„A Csepel-sziget kis falujába Csépre vagy a belgrádi Skadarliára, esetleg híres fesztiválszínpadok elé csalogat minket ez a már első hallásra is megragadó, egyszer mesékkel simogató, máskor a tüzes Balkán hangzásaival felrázó, majd jól ismert dallamokba merész ötletekkel, harmóniákkal új életerőt plántáló zenei világ. Ha a térben már eligazodunk, akkor újabb izgalom az idő dimenziójában vár ránk: hol vagyunk, a messze régmúltban, tegnap vagy a mában?!” (Eredics Gábor)
„Az ’Én Csépem’ egy régóta dédelgetett ötletem, mellyel szerettem volna elsősorban tiszteletemet és elköteleződésemet kifejezni a szerb közösség és az őseim iránt, valamit megmutatni, ki vagyok én, honnan jöttem, és honnan gyökerezem.” (Básits Branka)
A lemez előzménye messzire nyúlik vissza az időben. Az énekesnő 2008 és 2015 között készített népzenei gyűjtéseket szülőfalujában, Sziget­csépen a szerb ajkú lakosok körében, majd ezeket a gyűjtéseket a zeneakadémiai szak­dol­go­zatában összegezte. Már ekkor megszületett a gondolat, hogy mi lenne, ha ezt a felgyűjtött népdalkincset a tudományos megközelítés mellett életre hívná színpadon, lemezen. Így született meg az ötlet, hogy olyan lemezt készítsen, amely során kizárólag a szigetcsépi gyűjtésre támaszkodva születnek meg a népdalok feldolgozásai. „Éveken át dédelgettem ezt a számomra kedves hanganyagot. Némely dalokat messzire reptettem, némelyeket fészkükben hagytam” – vallja az énekesnő.


Megjelenik Herczku Ágnes Hozomány című lemezsorozatának következő része: Hozomány – Magyarvista

Herczku Ágnesnek a 2018-ban kiadott Hozomány – Erdélyi népzene régen és most – Visa című népzenei albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje” volt, amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. Az énekesnő soron következő Hozomány – Magyarvista című albumát most egyetlen vistai (Kalo­ta­szeg) asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré épí­tet­te. Erre nemcsak „Erdei” Erzsi kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, ha­nem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is.
Az album ismét dupla CD-t tartalmaz: a Gyűjtésen az évekkel ezelőtt felvett dalok válogatott anyaga, a Revival CD-n pedig a hazai népzenészek legjavából összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Ez utóbbi felvételek „Erdei” Erzsi énekei mellett Kallós Zoltán gyűjtéseire is támaszkodnak, olyan híres prímások játékát megidézve, mint a mérai Antal Ferenc „Árus” vagy a bánffyhunyadi Varga Ferenc „Csipás”.
Az értékmentő, de előremutató album egyszerre állít emléket falusi Mestereinknek, énekeseknek, zené­szek­nek, ugyanakkor mintát adhat arra, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és nagyon sze­ret­hető!
Herczku Ágnest gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot az Ő emlékének ajánlja.
A lemez a Fonó Budai Zeneház gondozásában, az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával jelenik meg. A lemezbemutató koncertet április 1-jén tartják a Fonóban a Táncháztalálkozó részeként. A koncertet táncház követi.

Fonó Budai Zeneház (XI., Sztregova u. 3.)
www.fono.hu