Zenei fesztiválok Gyulán Július 15-16.
2022. július 09. /

Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik fivérekkel Július közepén két nagy hagyományú zenei fesztivált is megrendeznek a Gyulai Várszínházban. Előbb, július 15-én a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon lép föl három kiváló zenekar. A Zűrös Banda zenéjében a népzenei témák
és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat. Az Ötödik Évszak a népzenei hangszereléssel [kep3]játszott akusztikus városi zene képviselője. Számaik magját a hiteles Kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. Pál István Szalonna és Bandája Jantyik Zsolttal és Jantyik Csabával, a PG Csoport tagjaival a Halmos Béla emlékére és tiszteletére készített Aranyosra festem című előadásukkal szerepel a fesztiválon.
Július 16-án a Jazz Fesztiválon előbb a Tomor Barnabás Trió lép fel. Zenéjükre főleg a jazz, a rock és az afro hatások jellemzőek. A budapesti székhelyű jazz combo, a Jazz Consort vendégei Kovács Linda és Zana Zoltán lesznek. Az együttes dallamokban gazdag, örömteli, modern mainstream jazzt játszik.
A fesztivált a Borbély-Dresch Quartet zárja, a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Bor­bély Mihálynak és Dresch Mihálynak közös zenekara.