Az erdő szíve a vásznon – Mozifilm egy hatalmas tölgyről és lakóiról
2022. november 11. /

Novemberben számos izgalmas alkotás debütál a hazai mozivásznakon, ám közülük is kiemelkedik egy egészen rendhagyó, dialógusok, illetve narráció nélküli természetfilm A tölgy – Az erdő szíve címmel, amelynek főszereplője egy több mint kétszáz éves tölgyfa.

A tölgyfák az európai kultúrában már több ezer éve jelentős szerepet játszanak, az istenek fájaként tisztelte és tiszteli több nép is, mél­tó­ság­teljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lomb­ko­ro­nája miatt hazánkban is különleges helyet tölt be a ter­mé­szet­sze­retők szívében. A túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mó­ku­soknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. A fa számos állatnak a túlélést jelenti, lombja védelmet nyújt a zord idő­járás és a ragadozók elől. A tölgy óv és ad, így válik az erdő központi alakjává.
Laurent Charbonnier és Michel Seydoux hatalmas mozivásznakra álmodott, pazar látványvilágú természetfilmjében betekintést nyerhetünk egy tölgyfa mindennapjaiba. Hihetetlen felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk.
A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatkozott – itthon a miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált A tölgy – Az erdő szíve négy évszakon át követi a magányos óriás életét, és minden képkockájával emlékeztet minket a természet csodáira
A hazai nézők a film megtekintésével egyúttal az erdővédelmet is támogatják, mert a filmet forgalmazó Mozinet minden eladott mozijegy után 100 forinttal segíti az Erdőmentők Alapítvány faültetési te­vé­kenységét.