Koncertek a Budapest Music Centerben – november
2022. november 14. /

10. Polska Jazz Fesztivál
Idén tizedik alkalommal tölti meg a lengyel jazz kiválóságainak zenéje az Opust. November 10-én Piotr Wojtasik quintetje élén érkezik Budapestre. A hangzás alapvetően a hatvanas évek jazzéből

táplálkozik, ugyanakkor a folkos behatás, illetve a trombitás szer­ze­ményeinek modern felépítése meglepő fordulatokkal színesíti zenéjüket. A fesztivál jubileumi kiadásának középső estéjét Joanna Duda triója teszi feledhetetlenné. A vizuális művészként is aktív zon­go­rista-zene­szer­ző a jazz, az improvizáció és a tág értelemben vett kortárs zene arzenáljából építette fel kísérletező stílusát. Triója az elektronikus és akusztikus hangzásokat természetesen áramló és gazdagon rétegzett, mégis transzparens módon vegyíti. No­vem­ber 12-én pedig Maciej Obara külön ebből az alkalomból összeválogatott együttesével rója le tisz­te­letét a 80 éve született legendás lengyel trombitás, Tomasz Stanko előtt.

BMC – Opus Jazz Club
11. 10-12., 20h


Vivaldi árvaházi koncertjei 9. – a-mollok
Antonio Vivaldit 25 éves korában szentelték fel pappá, de törékeny egészsége miatt két év múlva felhagyott a misézéssel, nemsokára pedig kilépett az egyházi szolgálatból. Ettől függetlenül élete végéig vörös papnak nevezték, vélhetőleg hajszíne miatt. Vivaldi azonban nem Isten szolgálatát érezte élete legfontosabb ügyének, hanem a zeneszerzést. 1706-ban lett a Pio Ospedale della Pieta leányárvaház hegedűtanára; az intézménnyel egész életében kapcsolatban maradt. Az árvák egyre elismertebb zenekara számára kom­po­nálta első műveit, majd később concertói, kantátái és egyházzenei munkái java részét. Lakatos György és a Concerto Armonico előadásában a korábbi nagy sikerű koncertek után kilencedik alkalommal hallhatunk válogatást az olasz barokk zene kiemelkedő mesterének árvaházi műveiből.

BMC – Koncertterem
11. 25., 19h

[kep3]
Classicus Quartet: Das Wohltemperierte
Streichquartett 17. – Vallomások és aforizmák

A Classicus Quartet ötödik évébe lépő sorozata a vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a BMC Koncerttermében. A hangnemek szerint csoportosított művek előadása után most élő zeneszerzők osztoznak a sorozatból eddig méltatlanul kimaradt komponistákkal a Das Wohltemperierte Streichquartett 2022/23-as záró évadának műsorán. A kifinomult és szenvedélyes izgatottság jegyében nyitja a koncertet Mendelssohn e-moll vonósnégyese. Válogatást hallhatunk Soós András sorozatából, amely eredetileg a 180-as Csoport számára készült, és Bartók Mikrokozmoszának majdnem az összes tételét adaptálja vonósegyüttesekre. Zárásként Weinberg 15. vonósnégyese hangzik el, amelyben az aforisztikus tömörségű kilenc tétel nem rendelkezik címmel, hangulati ívük mégis valamiféle rejtett programot sugall.

BMC – Koncertterem
11. 20., 18h


10. Polska Jazz Fesztivál

Idén is megrendezik az Opus Jazz Club finn jazzhétvégéjét, ahol két együttes mutatja be legfrissebb albumát a klub színpadán. A november 4-én este fellépő Linda Fredriksson félénk és csendes oldalát fedi fel Juniper című lemezén, melyet 2021 legjobb jazzlemezének választottak Finnországban. Linda őszinte, személyes és befelé tekintő zenéjét instrumentális jazz-zenekarával adja elő, de a szellemiség és a zenei stílusjegyek egy énekes-dalszerző világát tárják elénk.

November 5-én a Katu Kaiku trió mutatkozik be, amely a modern jazzt az elektroakusztikus kortárs zene, a minimál, a progresszív rock és a pop gondosan válogatott elemeivel egyesíti. Fülbemászó dallamaik és magával ragadó groove-jaik ellenállhatatlanul repítik át a hallgatót a műfajok közötti határokon. Harmadik albumuk, a Broken Piece no­vem­ber 4-én jelenik meg, így a zenei anyagot az Opus közönsége ismerheti meg először élőben.

BMC – Opus Jazz Club
11. 04-05., 20h