Változás: A zene szabadsága
2022. november 14. /

Három Kossuth-díjas művész ad közös koncertet a Zeneakadémián Cziffra György születésnapján Lakatos Mónika, Dresch Mihály és Balázs János improvizációs estje Az eredetiek szerint meg­hir­detett november 5-i koncert negyedik résztvevője, az október elején elhunyt Szakcsi Lakatos Béla
fájón fog hiányozni ezen az estén a színpadról, ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életből is. Mű­vészetét, egyéniségét helyettesíteni, pótolni nem lehet, ezért a koncertet a szervezők és a három színpadra álló művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.
[kep3]
A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremtik meg a Kossuth-díjas művészek, Lakatos Mónika, Dresch Mihály és Balázs János a Zeneakadémián Cziffra György születésének 101. év­fordulóján. A szervezők és a fellépők közös célja, hogy ez a nap a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen, amely betekintést ad a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Ezt a Liszt Ferenctől eredeztethető, romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni az est fellépői, akik először adnak közös koncertet.
A nemzetközi Womex Artist-díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály életművével újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve; Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. A fellépő művészek egymás stílusában, a mű­fa­jok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve új zenei világot teremtenek a színpadon.
A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg.

Zeneakadémia
11. 05., 19.30h