A Duna Művészegyüttes Szerelmünk, Kalotaszeg című előadásának zenei anyaga már elérhető a Spotifyon
2022. november 14. /

A Duna Művészegyüttes évekre visszatekintő általános törekvése, hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatív szellemiségük,
a mai színházi elemek egyenrangú társává teszik a néptáncot és a népzenét. Ez alapján készült el 2018-ban a Duna Művészegyüttes Sze­rel­münk, Kalotaszeg című előadása is, mely Kalotaszeg tájegy­sé­gének különleges, egyedi vonásait idézi meg, a levegő csodálatos tisztaságát, a dombok szeszélyes vonalait, a különleges és a világon egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát. Az előadás zenei anyaga 2020-ban jelent meg CD lemez formájában, idén szeptembertől azon­ban már online is hallgatható – ráadásul, míg a lemezen csak 10 dal­lam, addig a Spotifyon a műsor teljes hanganyaga elérhető.
A szebbnél szebb kalotaszegi dallamok a Duna Művészegyüttes állan­dó zenekarának, a Göncöl zenekarnak és az adatközlő zenészeknek köszönhetők, amiket Navratil Andrea, Mezei Balázs és Berecz István énekhangja egészít ki a lemezen. A színpadi előadások során a leg­szebb kalotaszegi énekeket szintén Navratil Andrea vagy a Muzsikás együttes énekesnője, Kacsó Hanga Borbála biztosítja. Berecz István táncosként, de énekhangjával és fu­ru­lyamuzsikájával is vendégművésze a produkciónak, a zenekar vendégeként pedig harmonikán kísér Herédi Zsombor vagy Barcza Zsolt.
Az elkészült színpadi műsor kiváló alkotók közreműködésével jött létre 2018-ban. Az előadás zenei anyaga Dulai Zoltánnak, Kelemen Lászlónak és Navratil Andreának köszönhető, a jelmez Furik Ritának, a látvány, díszlet, fény és animáció pedig Juhász Zsolt, Lendvai Károly, Samu Bence, Hajdú Gáspár és Lakos Tamás munkája. Gyémánt Ádám és Gyémánt-Csontos Lívia táncmesterként vettek részt az alkotásban, a koreográfiákat pedig Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Juhász Zsolt, valamint Mihályi Gábor készítette. A műsor rendezője a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt.

Szerelmünk, Kalotaszeg a Spotifyon: