A „sebőzés” 50 éve
2023. január 11. /

A Sebő-együttesnek nevezett jelenség 50 éves. A Halmos–Sebő páros tevékenységét aggódó szorongással figyelő rádiós népzenei osztály egyik vezető munkatársa így panaszkodott akko­ri­ban: „Mindenütt terjed ez a »sebőzés«.” Való igaz, működésük nyomában új műfajok serkentek

ki, a populáris zene hazai változataként gitárral kísért kamaramuzsika különböző fajtái, mint az énekelt vers, ennek historikus változataként a hiteles népzene, ezzel összefüggésben a történeti muzsika, a nép­ze­nei ihletettségű világzene és végül a kortárs módon erősített rockzene is.
Reprezentatív és látványos vállal­kozás a Sebőegyüttes produk­ciói­ból összegyűjteni egy jubileumi CD-re valót az ötven év során létrejött legfontosabb műfajcsí­rák­ból. A megjelent lemezeken kívül rendelkezésre áll egy sereg korai rádiófelvétel, televíziós műsorok hang­ja, valamint koncert- és még meg nem jelent stúdiófelvételek.
Nem is fért rá egy korongra, ezért egy dupla lemezes exkluzív kiad­vánnyal készül a Gryllus Kiadó a Sebő-együttes december 4-i jubi­leu­mi koncertjére. A kiadvány koncerteken kívül a Kaláka Zeneboltban lesz kapható december elejétől.

www.kalakazenebolt.hu