Az éjszaka csodái
2022. december 15. /

A nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, idehaza és külföldön is rendkívül népszerű fúvósunk, Borbély Mihály előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt a magyar jazz egyik meghatározó alakja. Darabjaiban markánsan jelen van a Kárpát-me-
dence és a Balkán népzenei öröksége, organikusan ötvözve a jazz különféle irányzataiból vagy éppen a huszadik századi klasszikusok zenéjéből táplálkozó elemekkel. Az izgalmas dallamfordulatokat olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusok egészítik ki, a bennük megnyilatkozó líraiságot és energiát pedig minduntalan áthatja az improvizációk frissessége és spontaneitása.
[kep3]A Borbély Mihály Quartet december 7-én este új albumát mutatja be az Opus Jazz Clubban. A november 18-án megjelent – CD formátumban és az online zeneszolgáltatóknál is elérhető – lemezen vázlatos kották, költői, képzőművészeti és filozófiai inspirációk nyernek hangzó formát az összeszokott és termékeny alkotóközösség kezei között. Az etno jazzes hangzás háttérbe szorul, a részletekig lejegyzett kompozíciók felől pedig a hangsúly erőteljesen eltolódik a szabadság felé. Az éjszaka csodái – a Borbély Quartet jelenlegi felállásának második BMC Records-albuma, szerzőként pedig Borbély hatodik lemeze a kiadó égisze alatt – melankolikusabb vizekre evez. A cím nem annyira a rajta szereplő szerzemények karakterére, mint inkább az ideális befogadói helyzetre utal: a lemez jelentős hányadát szabad improvizációból született dallamok teszik ki, amelyek hallgatása elcsendesedést és koncentrált figyelmet igényel. A hallgató Jancsótól Pilinszkyig, Miles Davistől John Coltrane- ig felfedezheti a lemezt inspiráló, előtűnő árnyalakokat. Ezek az inspirációk azonban soha nem direkt módon, hanem átfogalmazva jelennek meg a szerze­mények végső formájában. A nagy tétekkel önfeledten játszó zenészek lubickolnak az improvizáció óceánjában; számos zenei színt, karaktert, sőt akár szélsőséget villantanak fel, miközben nem mellőzik a humort és a drámaiságot sem.

BMC – Opus Jazz Club
12. 07., 20h